Kaitsealuse kure kodukoha pärast on vastakuti läinud keskkonnaministeerium koos kureuurijatega ning Martna valla maaomanik, kes on algatanud mitu kohtuasja, et saada õigus oma Kuuseoksa nime kandvas metsatukas kirves puusse lüüa, kirjutab Postimees.

Maaomaniku Anita Kuusemaa abikaasa Teet Kuusemaa sõnul taotlesid nad Martna vallas Ehmja külas asuva 3,9 hektari suuruse nn kuremaa asemele maa-ametist samas vallas ka asendusmaad — nagu seadus lubab –, kuid ei jäänud pakutuga rahule ning alustasid kohtuasja, mis kestab tänaseni.

Kui aga ministeeriumi tellitud kureuurija Urmas Sellis mullu oktoobri keskel Ehmja küla metsa jõudis, polnud kurepesa enam ning lugu kiskus kriminaalseks, sest Sellise hinnangul ei olnud kurepesa puu otsast alla ajanud torm, vaid inimene.

Vastava eeskirja jõustudes võetakse Ehmja külas asuv must-toonekure püsielupaik ikkagi kaitse alla, sest see on kure elupaigaks sobilik koht, pealegi — pärast lõhutud pesa leidmist istus Sellis viis tundi naabruses asuva männi otsas ning nägigi seal ringi tiirutavat must-toonekurge.