Kannatanutel pretensioone pole, aga ladusid valvav Kaitseliit lubab inimestele valuraha maksta, kirjutab Võrumaa Teataja.

Tartu vanglast pensionile saadetud emane saksa lambakoer ajas teisipäeva ennelõunal oma kaelarihma üle pea maha ning kraapis aia alt käigu vabadusse. Talle järgnes poolteiseaastase isane kaukaasia lambakoer.

Ühe talu hoovil üritas saksa lambakoer vanamemme rünnata, kuid naine pääses ehmatusega. Palju halvemini läks tema kanadel, kellest kaks kaotasid koerte lõugade vahel elu.

Tõsisem vahejuhtum leidis aset Sännas käival ehitusel, kus saksa lambakoer ründas meister Tarmo Aruojat. Kui ähvardavalt lõrisev lambakoer hakkas ehitusele trügima, üritas Aruoja esmalt pealekäratamisega koera minema peletada. See ei aidanud. „Siis hakkas [koer] külge, tahtsin rauakolakat võtta, nii kohe ründas,” sõnas Aruoja.

Koer kargas mehele rindu, kuid tõsisemaid vigastusi ei tekitanud. „Hambaid läbi ei löönud. Kui nüüd katsun, siis on valus,” ütles ta.

Õhtul kella kuue paiku ründasid koerad Sänna külakeskuse bussipeatuse juures töömees Jaan Veidet. Paraku käitus Veide risti vastupidi asjatundjate näpunäidetele, kuidas ähvardava koeraga käituda: ta keeras selja ja pistis jooksu. „Lootsin kaitsevahendit leida,” põhjendas Veide.

Kaigast ta teekraavist aga otsida ei jõudnud, sest koer hüppas mehele selga, tõukas ta pikali maha ja pures kannikast.

Et agressiivne saksa lambakoer piirdus kaht inimest rünnates mõlemal juhul vaid ühe rünnakuga, tuleb Kaitseliidu Võrumaa maleva pealiku Kalev Aderi sõnul sellest, et ta on õpetatud vange püüdma. Kui inimene on pikali tõugatud ja teda on puretud, jätab vangivalvuriks koolitatud koer ta rahule.

Koerad saadi viimaks kinni õhtul pärast kuut. Sänna laokompleksis ei märgatud koerte kadumist ning külaelanikud ei osanud kohe kahtlustada, et tegemist on Kaitseliidu penidega.

Politsei algatas juhtunu kohta väärteomenetluse. Seadus võimaldab koerte ja kasside pidamise korra vastu eksinud koeraomanikku karistada kuni 12 000 krooni suuruse rahatrahviga.