Lääne politseiprefektuuri Kärdla politseijaoskonna vanemkomissar Erik Teder ütles, et hetkel menetlustoimingud kuriteo asjaolude välja selgitamiseks veel kestavad. “Esialgsetel andmetel panid varguse toime kaks Läänemaal elavat meesterahvast, kellest üks on keskealine, teine aga pensionieas.”

Hiiumaalt varastatud ajalooline suurtükitoru leiti rikutuna Läänemaal. Kinnitust leidis politsei poolt uurimise alguses tehtud oletus — juba Kukerabas saeti suurtükitoru gaasikeevitusega pooleks ja vargad kavatsesid selle müüa vanametalliks.

“Ajalooline toru on rikutud,” lausus Erik Teder. Ohvriks langes ainsana Baltikumis säilinud 180kaliibrise rannakaitsepatarei suurtüki toru.

Uurimise käigus avastas politsei kuriteopaigas jälgi, mis viitasid sellele, et keegi on soovinud lahti kangutada ka teisi rannakaitsepatarei metallist detaile, näiteks lafetti, so suurtüki alust.

“Ilmselt pole aga jõud nende esemete peale hakanud,” oletas Teder ja lisas täpsustuseks, et hetkel on veel vara öelda, kas need samad mehed, keda kahtlustatakse suurtükitoru varguses, üritasid ka midagi enamat endaga kaasa viia. “Selles küsimuses peab edasine uurimine selguse tooma.”

Kõne all oleva varguse asjaolude välja selgitamiseks alustas Hiiu politsei kriminaalmenetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb suure teadusliku, kultuuri- või ajalooväärtusega eseme vargust. Süüdimõistmisel võib kohus sellise teo eest määrata kuni viieaastase karistuse.