Briti arheoloog Terrence Meaden väidab, et on leidnud ühe kivi külje sisse graveeritud näo. See on esimene neoliitikumi monumendil avastatud kujund.

"Ma juhtusin olema seal õigel ajal, sest seda on võimalik näha vaid konkreetsel kellaajal, kui valgus langeb õige nurga alt. Suvekuudel võib seda näha umbes tunni aja jooksul kella 14.00 ajal," tsiteeris BBC Meadeni sõnu.

On hämmastav, et keegi ei ole nägu varem märganud. Dr. Meaden seletab seda sellega, et kõik on alati vaadanud Sonehenge´i fassaadi, aga mitte kivide külgi.

Tuvastatud nägu on väga tõsine, peaaegu kortsus kulmuga ning jälgib süngel pilgul Salisbury tasandikku.

Stonehenge ehitati umbes 2450 aastat enne meie ajaarvamist ja Meaden usub, et ka nägu pärineb sellest ajast, sest hilisemal perioodil oleks selle graveerimiseks pidanud püstitame tellingud ja kulutama selleks sadu tunde.

Praegu tutvuvad Meadeni fotodega teised arheoloogid. Meaden väidab ka, et nägusid on selgelt näha ka lähedalasuvatel Avebury kividel.

"See võis olla monumendi patroon või isegi arhitekt. Võibolla on Stonehenge´i looja jälginud meid tuhandeid aastaid, ilma et meie teda oleksime näinud," ütles ta.

Terence Meadeniga saab ühendust võtta aadressil terence.meaden@stonehenge-avebury.net.