Suupisteks valmistame kergeid võileibu, näiteks pasteedi ja klassikalise vürtsikiluga.

Leivaks võiks olla näiteks kümneviljaröst. Nuga või vormi kasutades andke leivaviiludele meeldiv kuju, piserdage õliga ja röstige kergelt ahjus, kuniks leivad on väljaspoolt krõbedad, kuid seestpoolt veel vetruvalt pehmed. Poepasteeti võib soovi korral maitsestada bränditilgaga. Laske pasteet pritsist roosikujuliselt leivale ja kaunistage hapendatud või marineeritud kurgiga.

Kiluvõileibade tarbeks valmistage leib ette samamoodi kui eespool kirjeldatud, määrige leivale munavõid (keedetud ja riivitud muna segatud võiga). Puhastatud kilufileed keerake rulli, asetage leivale ja kaunistage tilliga.

Järgmiseks käiguks võiks pakkuda lõhe- ja singirulle. Lõherullide jaoks ostke poest fileeritud suitsulõhet (loomulikult võib ka ise fileerida), täidiseks segage kodujuust vähese hapukoore ja hakitud tilliga. Rulli keerates asetage kaks-kolm kalaviilu üksteise kõrvale, katke see ühtlase täidisekihiga ja rullige tihedalt kokku. Singirullide tarbeks võtke hea taine suitsusink (laske müüjal see õhukesteks viiludeks lõigata). Täidiseks sobib riivitud juust, mis segatud vähese sinepi ja majoneesiga. Serveerimiseks lõigake rullid sobiva suurusega tükkideks ning kaunistage värske salati ja sidruniga.

Järgmisena võks pakkuda lihtsalt ja rammusat kana-aedviljasuppi. Keetke kanakoib või –kints aeglasel tulel päev varem valmis. Järgmisel päeval kurnake puljong, puhastage kana nahast ja luudest ning lõigake väikesteks tükkideks. Ajage puljong uuesti keema ning lisage ühesuurusteks kuubikuteks lõigatud kaalikas, porgand ja kartul. Keetke, kuni juurviljad on pehmed ja lisage siis kana. Kaunistage värskelt hakitud peterselliga.

Praeks passib kõige paremini vana ja hea ahjus küpsetatud seapraad. Liha ostke paar päeva varem valmis ja pange sinepi ja sidrunimahlaga marineerima. Soovitav on liha enne ahju pistmist pannil kergelt pruunistada. Küpsetamise aeg sõltub ahjust (ca 150-180 kraadi, iga kilo kohta umbes 45 minutit). Praad on valmis, kui liha on pealt pruun, seest aga veel kergelt roosa ja mahlakas. Praeleemest saab valmistada suurepärase kastme, lisades sellele jahu ja valget veini.

Prae kõrvale võiks pakkuda tatraputru ja hautatud kapsast köömnetega. Võtke väiksemat sorti kapsapea ja üks sibul, lõigake need õhukesteks viiludeks ja praadige õlis kuni pruunistumiseni. Lisage seejärel supilusikatäis köömneid, soola, pipart ja hapukat mahla või valget veini. Kallake üle kuuma veega ja laske sel umbes tund aega haududa. Tatar kuumutage õlis ja lisage vähehaaval vett, kuni kogu tatar on veega kaetud. Laske pudrul ca 20 minutit aeglasel tulel haududa. Puder on valmis, kui kogu vesi on imendunud. Soolaste toitude kõrvale pakkuge kodumaist Põltsamaa veini.

Magustoiduks soovitan kohupiima-rosina tarretist. Selleks segage rasvata kohupiim rosinatega, lisage vanillisuhkur ja piim. Kui kohupiimamass on sobivalt kreemine, segage see vähese lahustutud zhelatiiniga, valage vormidesse ja laske seista vähemalt kolm tundi. Õhtu lõpetab kohv, Vana Tallinn ja Kalevi trühvlikommid.

Head Vabariigi aastapäeva!