“Me läheme lõpuni välja, sest see otsus mängiti välja poliitiliselt,” ütles õigusteaduste professor Igor Gräzin, kes kaitseb Tammerit koos Hannes Vallikiviga.

Gräzini sõnul saab edasikaebuse keskseks aluseks see, et kohus tegi otsuse mitte juriidiliselt, vaid poliitiliselt pinnalt.

“Seda näitab ainuüksi šokeeriv fakt, et otsus lekitati kohe välja,” lausus Gräzin. “Kui lekib dokument, mida tohtis teada vaid kitsas kaheksast inimesest koosnev ring, on motiivid ainult poliitilised.”

Gräzini väitel püüti sel moel avalikku arvamust häälestada Tammeri vastu. “Kui mina sain alles teisipäeval teada, et otsus oli ühehäälne, siis Vilja Savisaar rääkis juba 24 tundi pärast otsust oma suurest võidust.”

Teiseks ei vastanud kohus Gräzini sõnul kaitse põhilisele küsimusele, kas inimene, kes avaldab arvamust, on kurjategija või ei.

“See, kui ma teid solvan ja maksan kasvõi viis miljonit krooni valuraha, ei tee mind veel kurjategijaks,” tõdes ta.

Advokaadid pidasid ebanormaalseks ka olukorda, kus Tammeri ja riigi vahelises vaidluses oli üks otsuselangetajatest riigikohtu esimees Uno Lõhmus, kes oma kõrge ameti tõttu esindas seal paratamatult ka Eesti riiki.