Esmaspäeval jätkuv kohtuprotsess endise Iraagi diktaatori üle toimub eriti tugevate turvameetmete all, algaval istungil annavad Saddami vastu tunnistusi kuni 35 inimest, teatab Fox News.

Iraagi politsei teatas, et on vahistanud kaheksa sunniiti, kes plaanisid protsessi juhtiva kohtuniku mõrvamist. Saddami endise abi Izzat Ibrahim al Douri juhitud seltskond plaanis mõrvata kohtunik Raed Juhi.

Saddam ja veel seitse isikut on praegu kohtu all vähemalt 140 šiiidi tapmise eest, ohvrid tapeti peale ebaõnnestunud atentaati Husseinile 1982. aastal. Süüdimõistmise puhul võib süüaluseid oodata poomine.

Kohtupidamise eelõhtul saabusid Bagdadi endine USA peaprokurör ja Qatari justiitsminister Najib al Nueimi, kes soovivad liituda Saddami kaitsemeeskonnaga. Mõlemad mehed on juba varem kaitseadvokaate nõustanud ning teinud ettepaneku viia kohtupidamine Iraagist kuhugi mujale.

Ei Clark ega al Nueimi saanud ametlikult kohtus aga osaleda, kuna kaitsemeeskonna juht Khalil al Dulaimi ei taotlenud Iraagi ja USA võimudelt luba, et kohtuprotsessis võiks osaleda ka välismaalased.

Iraagi seadus ei luba välismaistel juristidel kohtuprotsessis osaleda, kõik kohtus olevad juristid peavad olema kohaliku advokatuuri liikmed.

Clark oli USA peaprokurör demokraadist president Lyndon B. Johnsoni ajal. Eelmisel kuul kirjutas ta, et Saddami õigusi on alates vahistamisest 2003. aasta detsembris süstemaatiliselt rikutud. Muu hulgas nurises ta selle üle, et Saddam pole saanud valida endale meelepärast advokaati.

Laupäeval toimus Bagdadis sadade osavõtjatega meeleavaldus, kus nõuti Saddami hukkamist. Suurim šiiitlik partei on kohut süüdistanud nõrkuses, leides, et diktaator oleks tulnud juba ammu hukata.