Luis Posada Carriles võeti vahi alla, sest on kuulutatud tagaotsitavaks Venezuelas, kus teda süüdistatakse Kuuba reisilennuki õhkulaskmises 1976. aastal, teatab CNN. Lennukatastroofis hukkus 73 inimest.

Castro nimetab Posadat terroristiks ja elajaks ning korraldas teisipäeval Havannas asuva USA diplomaatilise esinduse ees meeleavalduse, kus nõuti tema väljaandmist Kuubale.

Posada kuulus omal ajal USA välisluure CIA ridadesse ning on end varjanud alates ajast, kui ta hiljuti Mehhiko kaudu USA-sse põgenes. Ta palus USA-lt asüüli, kuid ütles teisipäeaval, et võib oma taotlusest loobuda, sest tema viibimine Miamis on tekitanud palju furoori.

Posada peeti kinni ajal, kui ta valmistus USA-st lahkuma, teatas tema advokaat.

Venezuela president Hugo Chavez, kes on vihaselt USA-vaenulik ning sõbralikes suhetes Castroga, nõuab kategooriliselt Posada välja andmist. Posada on süüdistused terrorismis tagasi lükanud. Ta oli Venezuelas üheksa aasta vanglas ilma kohtuotsuseta ning pääses vabadusse 1985. aastal peale vanglast põgenemist.

Väidetavalt on ta töötanud ka Venezuela julgeoleku kasuks ning omab Venezuela kodakondsust.

Posada vahistamine on pannud USA valitsuse ebamugavasse olukorda. Ühest küljest soovib Washington toetada Castro vastast liikumist, teisalt peaks ta Venezuelas tagaotsitavad isikud välja andma.

Praegu ligi 80-aastane Posada mõisteti 2000. aastal Panamas süüdi katse eest tappa Castro, kuid talle anti amnestia.

USA justiitsministeerium teatas, et nad pole veel otsustanud, mida Posadaga teha, kuid üldiselt ei anna USA välja inimesi Kuubale või riikidele, kes tegutsevad Kuuba huvides.