Ajakirja toimetaja Mark Whitaker teatab värskes numbris: „Me kahetseme, et osa meie loost oli vale ja väljendame oma kaastunnet vägivalla ohvritele ning USA sõduritele, kes selle keskele on sattunud,” teatab CNN.

Newsweeki info väidetavast koraanimõnitamisest jõudis kiiresti araabia meediasse ning tekitas üldist raevu ja meelepaha kogu moslemimaailmas. Afganistanis puhkesid selle tõttu rahutused, kus hukkus vähemalt 15 inimest.

Pentagon alustas ajakirja väitele tuginedes uurimist ning teatas eelmise nädala lõpus, et nad ei leidnud kinnitust Newsweeki väitele, nagu oleks koraani viidud tualetti, et ärritada Guantanamo baasis olevaid islamiterroristidest kinnipeetavaid.

Pentagoni väitel sai Newaweeki vigase väite tõttu inimesi surma ning vigastada ning islamimaailmas puhkes taas USA vastane vägivald.

Ajakiri tunnistas, et tegemist oli „kohutavalt õnnetu” eksitusega, kuid süüdistas veas „erinevaid jõude”, kes ajakirjale lõksu olid seadnud.

Ajakiri võttis teema üle pärast seda, kui ajakirjanik Michael Isikoff sai kätte FBI emailid, milles oli juttu Guantanomos kasutatavatest võtetest. Ajakirjanik võttis ühendust oma kauaaegse allikaga USA valitsuses, kes mainis ka koraani mõnitamist.

Ajakirjanik pani anonüümse allika väited kirja ning palus teistel allikatel seda kinnitada. Üks Pentagoni ametnik keeldus kommentaarist ning teine lükkas tagasi artikli sisaldunud teisi väiteid, kuid mitte väidetavat koraanimõnitamist.

Päev peale seda, kui Pentagoni ametlik uurimine lükkas koraani intsidendi ümber, võttis Isikoff oma allikaga uuesti ühendust. Viimane teatas, et kuigi ta mäletab lugu mingist raportist, ei saa ta kindel olla, et lugu juhtus Guantanamos.

USA sõjaväe kinnitusel kuulub terroristide väljaõppe hulka süüdistuste esitamine koraani ja nende usuliste tõekspidamiste mõnitamisest. „Kui lugeda al Qaida väljaõppe käsiraamatut, siis neid treenitakse esitama süüdistusi uskmatute vastu,” ütles kolonel Brad Blackner.