Delfi faktikontrollijale pakub aga suurimat väljakutset tuntud USA vaktsiinivastane aktivist Robert F. Kennedy jr, kelle vandenõuteooriatest nõretav blogipostitus on siinsete aktivistide poolt eesti keelde tõlgitud ning lõimetes puhta tõena levima läinud.

Pealtnäha usaldusväärsete arvukate viidete lähemal uurimisel selgub, et kasutatud teadustööd ja lingid (mida on sujuvalt segatud vandenõuteoreetikute ja vaktsiinivastaste teooriaid sisaldavate viidetega) on küll asjakohased, kuid nende toel tehtud tõlgendused on võhiklikud, eksitavad ja tihti tõele risti-vastupidised. Tegemist on terve paketi vaktsiinidega seonduvate valeuudistega, mida on juba tegelikult aastaid korduvalt ümber lükatud.

Kokkuvõte

Eesti vaktsiinikahjustustega laste vanemate ühing jagab vastavat Robert F. Kennedy jr autorlusega tõlgitud blogipostitust enda kodulehel. Ühingu eesmärk peaks olema vaktsiinidega seotud kõrvalnähtude teadvustamise edendamine. Kirjeldatud allikate põhjal oleks seda võimalik ka edukalt teha, sest pea kõiki postituses kirjeldatud vaktsiine iseloomustavad ka teaduslikult tõendatud ebasoodsad kõrvalnähud. Samuti on arenguriikides vaktsiiniuuringute (sh Gatesi rahastatud) rakendamisel eksitud korduvalt eetiliste tavade vastu.

Kuid paraku on allikaid tõlgendatud valesti, infoga manipuleeritud ning vaktsineerimise negatiivseid kõrvalnähte selgelt üle võimendatud: kohati on käärid väidetu ja tegelikkuse vahel ligemale tuhandekordsed ning vaktsiinide rahastaja hingele on pandud hulgaliselt surmi, mille seotus vaktsiinidega on selgelt ja ametlikult ümber lükatud.

Samuti on alavääristatud vaktsiinide positiivset mõju, mis on nii mõnegi kirjeldatud epideemia levikut planeedil vähendanud mõnel juhul kuni 99,9 protsenti. Seetõttu märgime, et nimetatud postituse põhiteesid on selgelt faktiliselt ebatäpsed ning postituse sisu tugevalt eksitav.

Kuna vandenõuteoreetikute ja vaktsiinivastaste lõimetes esitatakse Bill Gatesile kõige eelneva tõttu ka selgeid tapmisähvardusi, mis näitab selliste moonutuste tõttu tekkinud ülekaalukat viha, on oluline eksitavad väited täpsutada ja/või ümber lükata.

Tõsised ähvardused sotsiaalmeedias.
ANDKE MEILE VALEINFOST TEADA!
Näeme, kui kiiresti levib koroonaviirusega seotud valeinfo. See võib levida sotsiaalmeedias, inimeste otsesuhtluses, internetifoorumites või mujal.


Et selle vastu võidelda, palume lugejate abi. Palun andke meile aadressil uuriv@ekspressmeedia.ee teada, kui puutute kokku võimaliku valeinfoga, ja võimaluse korral edastage meile ka kuvatõmmised, veebiaadressid ja muu asjasse puutuv teave.


Oluline: oleme ametlikud Facebooki faktikontrolli partnerid, seega on meil võimalik sotsiaalmeedias valeinfo levikut ka takistada.


Kui faktikontrollija hindab loo võltsinguks, näitab Facebook seda madalamas uudisvoos, vähendades sellega postituse levikut märkimisväärselt. See peatab pettuse leviku ja vähendab seda nägevate inimeste arvu.

Korduvalt valeuudiseid levitavate veebilehtede ja domeenide levi väheneb ning nende rahateenimise ja reklaamimise võimalused kõrvaldatakse.


Kui postitus on märgitud ebaõigeks, hoiatab Facebook inimesi, kes seda postitust näevad või proovivad postitust jagada, et see on märgitud võltsinguks.


Võitleme üheskoos selle eest, et kriisiolukord leviva väärinfo tõttu meile kõigile veel raskemaks ei muutuks!

Valeväide #1: Gates tekitas Indias tüdrukute surma, teenis kriitikat arstidelt ja saadeti riigist välja


Juba 2016. aastal lükkas Facebooki ametlik faktikontrolli partner PolitiFact ümber väite, justkui Bill Gatesi süüdistatakse Indias kohutavalt valesti läinud inimkatsetes eelkõige papilloomiviiruse (HPV) vaktsiinidega.

Taustaks: HPV on ohtlik viirus, mis põhjustab vähki. USAs põhjustab see umbes 30 000 vähijuhtu aastas. Kuid viiruse eest on võimalik end kaitsta vaktsiiniga. Ameerikas on pärast vastavate vaktsiinide välja töötamist selliste haigestumiste arv kardinaalselt vähenenud. Vaktsiin on osutunud haiguste ennetamisel väga edukaks.

Kahtlused HPV vaktsiinide ja nende sündroomide seotusest on põhjalike epidemioloogiliste uuringutega ümber lükatud. Sellistes uuringutes võrreldakse haiguste esinemist vaktsineeritutel ja vaktsineerimata kontrollgrupil. Olulisi erinevusi ei ole neis tuvastatud. Seega võivad need haigused esineda võrdselt nii HPV vastu vaktsineeritud kui vaktsineerimata inimesel (allikas: terviseamet, ravimiamet, WHO)

Mis siis juhtus? India valitsuse meditsiiniliste uuringute nõukogu ja kahe osariigi valitsus panid 2007. aastal aluse projektile, et uurida, kas neid vaktsiine saab madalama sissetulekuga kogukondades tasuvalt pakkuda.

Töö eest vastutas otseselt rahvusvaheline mittetulundusühing PATH. Vaktsineerimised algasid 2009. aastal ja 2010. aasta märtsiks olid nad vaktsineerinud umbes 24 000 tüdrukut vanuses 10–14 aastat. Seda kõike rahastas Bill ja Melinda Gatesi fond ning lisaks Indiale toimusid vaktsineerimised Peruus, Ugandas ja Vietnamis.

Probleem sai alguse siis, kui kohalikud ajalehed teatasid mitmest vaktsineerimisega seotud surmast. 2009. aasta oktoobris kutsus kogukonna organisatsioonide ja terviseaktivistide koalitsioon projekti peatama. Tervishoiuministrile saadetud kirjas ütlesid aktivistid, et lisaks surmajuhtumitele, on üle 120 tüdruku kannatanud kõrvalnähtude all, nt epilepsiahood. Valitsus nõustus esialgu selle info pealt projekti lõpetama.

Kuid valitsus tegi rühmale arstidele ja teadlastele ülesandeks uurida, kas vaktsineerimisprogramm on päriselt ka surmasid põhjustanud.

2011. aasta veebruaris teatas töörühm, et seoseid programmi ja surmade vahel pole. Üks tüdruk uppus. Insektitsiidimürgitus tappis veel kaks inimest. Kahel teisel oli raske malaaria. Ühte hammustas mürgine madu ja üks suri haigusest, mida arstide sõnul ei saa HPV-ga seostada. Seega on väide seitsmest HPV vaktsiinidest põhjustatud surmast Indias ametlikult ümber lükatud.

Sellest on saanud alguse terve hulk valeuudiseid. Näiteks väide, et Gatesi fond on Indiast välja saadetud. See ei vasta tõele, sest Gates tegutseb Indias praegugi.

India Meditsiiniuuringute Nõukogu (ICMR) peatas PATHi (Gates on PATHi rahvusvaheline partner) ühe kliinilise uuringu Indias PATHi enda rikkumiste, näiteks valesti vormistatud nõusolekuvormide tõttu. Seega peab paika, et programmi läbiviimises oli tõsiseid eetilisi vigu.

Nõukogu väljastas PATHile hoiatuskirja, milles paluti organil olla kliiniliste uuringute tegemisel ettevaatlik ning, et rikkumisi ei korrata tulevikus. PATHi kogu tegevust sellega ei peatatud.


Valeväide #2: polioviiruse vaktsiinid on tekitanud rohkem kahju kui kasu


Kuidagi jõuab kõnealune Kennedy jr artikkel HPV vaktsiinide pealt sujuvalt lastehalvatuse (polioviiruse) vastu mõeldud vaktsiinideni ning väidab, et Gatesi süül (kuna ta on selliseid vaktsiine rahastanud) põhjustavad sellised vaktsiinid rohkem lastehalvatust kui tekib seda inimestel naturaalsetel põhjustel.

Osaliselt peab see väide paika. Kuid seda seepärast, et vaktsiinid töötavad hästi.

See hakkas nii olema esimest korda 2017. aastal, kui TÄNU vaktsiinidele registreeriti "metsik" lastehalvatus maailmas vaid kuuel korral. Võrdluseks, enne vaktsiini laialdast kasutuselevõttu 1988. aastal, oli selliseid juhtumeid 350 000.

Vaktsiinidest tekkinud ja seejärel looduses muteerunud viirustest lastehalvatusi tekkis 2017. aastal aga 21 (inimestel, kes ise ei olnud vaktsineeritud, vaid nakatusid vaktsineeritud inimestest), mida on tõesti rohkem kui “naturaalset" lastehalvatust.

Peab seega paika, et vaktsiinide manustamisel oli ootamatu tagajärg ning umbes 750 000 juhtumist ühel juhul on tekitanud vaktsiin ise muteerudes lastehalvatuse (neis, kes pole ise kaitstud ehk vaktsineeritud). Kuid ei pea paika, et need tagajärjed olid suuremad kui vaktsiinide positiivne mõju: lastehalvatus on tänu vaktsiinidele maailmast sisuliselt täiesti kadunud (haigusjuhtude langus 99 protsenti).

Viide, justkui 490 000 last oleks Indias saanud halvatuse vaktsiinide tõttu, on vastava teadustöö (uuring räägib halvatuse sümptomitest üldiselt, mitte vaktsiinidest tekkinud lastehalvatuse vormist ning korrelatsioon =/= põhjuslik seos) vääriti tõlgendamine. Vaktsiinid on lastehalvatust ära hoidnud sadu tuhandeid kordi enam kui vaktsiinide ootamatu kõrvalmõju neid juurde tekitanud.


Valeväide #3: Malaariavaktsiin tappis imikuid


Eriti arusaamatuks jääb vastavas blogipostituses väide, justkui Gatesi fondi rahastatud malaariavaktsiin oleks tapnud 151 imikut. Kui rakendada funktsionaalse lugemise oskust, on viidatud teadustöös kirjas, et 15 460 kontrollgrupis olnud lapse seast suri 151. Pooled neist said malaariavaktsiini, pooled ei saanud. Järelikult polnud imikutte surmade ja malaariavaktsiini vahel seost. Lisaks on võimalik teadustööst leida iga konkreetse surma põhjus, uppumisest tuberkuloosi ja peatraumani välja, mis ükski ilmselgelt ei ole seotud vaktsineerimisega. Samuti tõdetakse konkreetses uuringus, et malaaria ärahoidmisel oli vaktsiinil selge positiivne mõju.

Peab paika, et malaariavaktsiinil olid tõsised ebasoodsad kõrvalnähud (ja neid on igati oluline teadvustada), näiteks krambid. Kuid väide, et need esinesid 1049 korral 5949st näitab taas funktsionaalse lugemise oskuse puudumist.

Teadlased panid uuringu käigus kirja 1048 märkimisväärset juhtumit, mis leidsid aset nii kontrollgrupis kui malaariavaktsiini saanud imikute grupis. Kuid teadlased analüüsisid ka nende juhtumite tagamaid ning seostasid nende võimalikkust vaktsineerimisega.

Sama teadustöö täpsustab, et otseselt vaktsiiniga seotud kõrvalnähte (krambid, lööve jms) esines malaariavaktsiiniga süstitud 5949 lapse seast 11 korral, mitte 1049, nagu väidab blogipostitus. Krambid esinesid ühel korral 1000 vaktsiini kohta ehk 99,9% kordadel selliseid kõrvalnähte ei esinenud. Ükski uuringus mainitud surm polnud seotud malaariavaktsiiniga.


Valeväide #4: Gatesi töötajad sunnivaktsineerisid Aafrika lapsi ning 50 lapsel 500 seast tekkis halvatus.


Postituses kritiseeritakse Gatesi rahastatud MenAfriVac kampaaniat Sahara-taguses Aafrikas, mille raames töötati välja vaktsiin meningiidi vastu. Väidetakse, et rasked kõrvalnähud tekkisid selle vaktsiini puhul 50 juhul 500st, mille allikaks on märgitud suhteliselt suvaline blogipostitus.

Tegelikkuses manustati kampaania raames näiteks Burkina Fasos 11,4 miljonit vaktsiini ning 1471 korral esines võimalike kõrvalnähte, millest omakorda 1444 olid kerged.

Burkina Faso riiklik ekspertkomitee on omakorda 27 ägedast kõrvalnähust ainult neli kinnitanud ametlikult vaktsiini otseseks tagajärjeks (seega üks kolme miljoni juhtumi kohta). MenAfriVac on olnud üliedukas. Meningiit kadus pea täielikult 15 riigis, kus vaktsineerimisprogramm rakendati.


Valeväide #5: Bill Gatesi salajane iibevähendamise programm.


Üks enimlevinud vandenõuteooriaid vaktsiinivastaste seas on väide, et Bill Gates arendab salaja steriliseeriva mõjuga vaktsiine, vähendamaks Aafrika mandril rahvaarvu.

Jällegi on seda pidanud juba aastaid ümber lükkama ka teised faktikontrollijad.

Vandenõuteooria sündis, kui Gates selgitas, kuidas vaktsineerimisel on populatsioonile kaudne mõju. Lühidalt öeldes leiab ta, et tervemas ja arenenud ühiskonnas sünnib vähem lapsi ning see võimaldab ka ühiskonnal paremini areneda.

“Kui lapsed jäävad ellu, otsustavad perekonnad saada vähem lapsi ja see võib viia majanduskasvu plahvatuseni, mida majandusteadlased nimetavad demograafiliseks dividendiks,” kirjutas Gates koos abikaasaga 2018. aasta pöördumises.

“Kui perekonnad otsustavad saada vähem lapsi, on järgmine põlvkond palju väiksem. Lõpuks on tööjõu suhteline osakaal suurem ülalpeetavate osakaalust. See on kiire majandusarengu retsept, eriti kui riigid kasutavad seda ära tervisesse ja haridusse investeerimisega,” selgitas Gates.

Neil väidetel pole mingisugustki seost vaktsiinide otsese mõjuga.

Kuid blogipostituse autor tahab selle seose tuua mängu teetanusevaktsiini kaudu. Nimelt väidab postitus, et WHO on tunnistanud vastumeelselt, kuidas on steriilsust tekitavaid vaktsiine välja töötanud juba üle kümne aasta. Sel väitel pole aga alust.

Keenia katolike arstide liit väitis kunagi tõesti, et nad olid katsetanud Keenias kasutatud teetanusevaktsiini proove ja leidnud, et neis leidub "eksperimentaalne rasestumisvastase vaktsiini komponent" (b-HCG), kuid WHO ja UNICEF on seda täielikult eitanud. Keenias ei olnud toona ühtegi iseseisvat laborit, mis oleks võimeline nii täpse analüüsi tegemiseks. Ka Keenia enda tervishoiuasutused on selle väite ümber lükanud. See kuulujutt sündis seejuures 1990ndatest pärit vastuolulisest India viljakust mõjutavate vaktsiinide välja töötamise uuringust, mil pole WHO-ga mingit pistmist. 1980ndatel töötas WHO tõesti rasestumisvastase vaktsiini väljatöötamise võimalikuse uurimisega, kuid sel pole omakorda seotust teetanusevaktsiinidega. Kuulujutt ärkab juba mitukümmend aastat igal kümnendil ellu, mil tuleb seda taas ümber lükata.


Väga küsitav väide: kas üks vaktsiin tappis rohkem kui aitas?

Blogipostitus väidab veel, et 2017. aasta uuring (Morgenson jt 2017) näitas, kuidas DTP (difteeria-, teetanuse- ja läkaköhavaktsiin) vaktsiin tapab rohkem Aafrika lapsi kui haigused, mida see vaktsiin ennetab.

Peab paika, et Morgenson jt tõstatasid võimaluse, et 1980ndate algul Guinea-Bissau piirkonnas DTP-vaktsiiniga vaktsineeritud tuhatkonna lapse seas oli suremus suurem kui vaktsineerimata laste seas. Seda juhul, kui esimestele ei olnud tehtud teisi vaktsiine, mis muid haiguseid ära hoiaks (kahe vaktsiini koosmõjul oli tulemus positiivne, seega ei aita isegi see uuring tegelikult vaktsiinivastaseid).

Tegu ei ole aga üldiselt tunnustatud ja teaduslikult kinnitatud tõega. Arvukad WHO ja teiste teadlaste uuringud pole seni jõudnud järeldustele, justkui kombinatsioonvaktsiinid hoopis suurendavad suremust.

Esiteks tuleb märkida, et see uuring on läbi viidud keskkonnas, kus ei olnud tekkinud vaktsiinide abil karjaimmuunsust. Teiseks ei käi need järeldused praeguse aja kohta. Uuring viidi läbi 1980ndate alguse andmete põhjal, mil kasutati teistsuguse koostisosadega vaktsiine kui praegu. Samuti toob teadustöö välja korrelatsiooni, kuid põhjusliku seose kinnitamiseks oleks vaja teha lisauuringuid. Viimaseks: valim 1057 sellise uuringu läbi viimiseks on selgelt liiga väike. Epidemioloogilistel uuringutel on aga valimi suurus oluline. Morgenson jt soovitavad seda uurimissuunda aga edasi arendada.

Võib leida kümneid palju esinduslikuma valimiga ja rohkem tsiteerituid uuringuid, mis sellisele järeldusele ei ole jõudnud. Enam kui 805 000 inimese valimiga Taani uuring jõudis järeldusele, et DTP vaktsiinide laadsed kombinatsioonvaktsiinid ei ole tekitanud kõrvalnähtudena muudesse nakkushaigustesse nakatumist, võrreldes mittevaktsineeritute kontrollgrupiga. Järgmine, 183 000 inimest kaasanud, 58 katset läbi viinud põhjalik uuring (meta-review) ei leidnud samuti seost suremuse ja kombinatsioonvaktsiinide manustamise vahel.

Siiski pole siinkirjutajal soovi (ega pädevust) nimetatud Morgensoni jt väiteid ümber lükata. Kuid raske on leida neile väidetele ka täiendavat kinnitust ja laiemat tunnustust teadusringkonnalt (EBioMedicine on üsna obskuurne teadusajakiri nõnda olulise leiu kohta). Samuti ei avaldu ka sellest uuringust päris see, mida on üritatud väita nimetatud blogipostitus: ka see uuring näitab, et vaktsiinid töötavad.