“Tead mu (väga lähedane isik sõnumi saatjale) …rääkis eile, et üks ta tuttav tehti koroonapositiivseks. […] Tema keeldus testist kuna tundis end hästi ja mingeid sümptomeid ei olnud. Järgmine päev tuli sõnum, et peate jääma kaheks nädalaks karantiini kuna olete koroona positiivne. Öeldi, et see on seetõttu et ta keeldus testist ja on nüüd ohtlik teistele. Alles siis kui ähvardas kohtusse kaevata ahistamise ja vale süüdistusega siis võeti digiloos märge maha. […] Kas siis saab ikka uskuda neid numbreid, mida meile ette loetakse?”

Seega on naise peamine väide see, et need inimesed, kes proovi andmast keelduvad, märgitakse digiloos samuti haigeks ja see kajastub ka riiklikus haigete statistikas.

Nagu öeldud, on postitus levinud väga kiiresti ja kaugele. Seda on jagatud üle tuhande korra, jäetud alla sadu kommentaare. Koos jagamistega on see jõudnud üle 120 000 eestikeelse Facebooki kasutaja seinale.

Kuidas on asi päriselt?

Oleme samalaadse sisuga väiteid juba ümber lükanud. Näiteks levis möödunud kuul väide, et kõiki proovist keeldujaid hakkab jälgima politsei. See ei ole nii.

Vastab tõele, et perearstid käsitlevad testist loobunud inimesi positiivsena. Nad määratakse isolatsiooni, kuid mitte mingil juhul ei panda COVID-19 diagnoosi automaatselt ilma tõenditeta. Tõendid aga ei pruugi alati tähendada posotoovset analüüsitulemust. Mõningatel juhtudel saab perearst panna diagnoosi ka kliinilise pildi alusel, milleks on eraldi kood.

Seda on terviseamet tõepoolest ka varem nentinud, et juhul kui inimesel tekivad ägedad COVID-19 sümptomid, siis on arstidel pädevus panna digilukku kirja koroonadiagnoos.
Facebooki postituses toodud näites tundis inimene end hästi ja sümptomeid tl ei olnud.

Pöördusime ka terviseameti poole, kust küsisime: kas tõepoolest võib proovist keeldunud inimeste hulk kajastuda ka koroonapositiivsete arvus?

”Kindlasti ei kajastu selliselt diagnoositud isikud testimise statistikas.”

Terviseametist vastati: “Valeinfot koroonaviiruse kohta liigub palju, mistõttu jõuab erinevaid kuulujutte meieni pidevalt. Ka siinkohal tasub vaadata „telefonimängu ulatust“: „Minu tuttava üks tuttav rääkis, et…“ Täpselt sama teksti levitavad kümned inimesed ja jääb mulje, justki oleks tegemist suure ja laialt levinud probleemiga.”

“Tavaliselt on tegemist mõne Facebooki postitusega, kus on küll väga palju emotsioone, kuid see-eest mitte midagi, mida saaks kontrollida."

Otsus: postituses toodud väide, et kõik koroonatestist loobujad määratakse automaatselt koroonapositiivseteks, ei vasta tõele.