Ohtlikud soovitused haigele lapsele

  • "TRS," soovitab teine. TRS-i kogukond muutus Facebookis aktiivsemaks mullu. Õhtulehe eksperimendi käigus tõendati, et kallis sinises pudelikeses müüdav vedelik pole miskit muud kui destilleeritud vesi. See aga ei ravi kohe kindlasti ajukasvajat.
TRS-i soovitus
  • Kolmas Facebooki-doktor soovitab ajukasvajaga lapsega pöörduda pereteraapiasse. "Sellised haigused ei tule lastel lihtsalt niisama. See on eelmise põlvede "pärand". Nende traumad, rääkimata jutud, saladused." Tunnustatud teraapiavormid kuuluvad vähihaigete psühholoogiliste läbielamiste leevendamise juurde. Näiteks Vähiliidu kodulehel on juttu loovteraapiast, mis võimaldab tervenenul oma haiguse vältel kogetud läbielamisi kirjeldada juhul kui sõnadest ei piisa. Pereteraapias ema-isa suhte selgeks rääkimine ei tervenda väikest last.
Pereteraapia
  • "Kas võilille juurikast ei kirjutatud? Ja Ivan Tšai ehk põdrakanep?" arutleb järgmine. Põdrakanepitee on Venemaalt pärit võlutõmmis, mida tõepoolest vanad vene talupojad väitsid neile jõudu andvat. Parema arstiabi saamisel see kindlasti ka mõnikord aitas, platseeboefektil on oma koht haiguste ravimisel kui võimalik on inimest aidata ka läbi psühholoogilise toe. Selle lühiajalise mõju efektiivne ärakasutamine vähiravis on aga kaheldav.
Ivatšai
  • "THC (narkootiline aine kanepist) koos CBD-ga (kannabidiool, kanepist ekstraheeritud aine) teeb ajukasvajad väga väikeses, siis on lihtne välja lõigata!" Soovitada 1,5-aastasele haigele lapsele kanepitooteid? Ameerika Vähiliit kirjutab kanepi kasutamise kohta vähiravis, et kuigi lõõgastava toimega taim võib aidata leevendada valu ning iiveldust, siis puuduvad tõendid, et see aitaks vähki ravida.


Veel näiteid kommentaaridest:

Posituse sisu

Tegemist on emotsionaalse kogemuslooga, kus on esitatud kirjeldus sellest, kuidas laps haigestus, millised olid tema sümptomid ning milline ravi on lapsele määratud. Ema kirjeldab, kuidas lapsel hakkasid silmad tõmblema ja seda märgates suutis ema guugeldamise peale juba enne arste oma lapse ära diagnoosida. Ravi on pikk ning keemiaravi väikesele lapsele vaevaline.

Fakte on lapse tervise ja ravi kohta esitatud üksikuid. See aga ei takistanud kommenteerijaid jagamas kõige pöörasemaid ning ohtlikumaid ravinõuandeid.

Kogusime loos esitatud faktid kokku ning edastasime laste onkoloog-hematoloogile Lenne-Triin Kõrgveele.

Postituses väidab anonüümnseks jäänud ema järgmist:

1. Väikelapsele tehtud K-vitamiini süsti ning tuberkoloosi vaktsiini kõrvalmõju võib olla vähi tekkimine;

2. Keemiaravi ajal ei tohi lapsi vaktsineerida, kuid gripivaktsiini võib siiski teha;

3. Tekstist jääb mulje, nagu oleks keelatud lapse ravi ajal arsti tarbida piimhappebaktereid ei tohi keemiaravi ajal tarbida.

4. Päikest peab keemiaravi ajal vältima, eelistama peaks D-vitamiini tablettide kujul organismi toetamiseks.

Kuidas on asi päriselt?

1. K-vitamiini süst ja tuberkoloosi vaktsiin ei ole seotud vähitekkega

Lasteonkoloogiale keskendunud Lenne-Triin Kõrgvee lükkas ümber nagu oleks K-vitamiini süstil ning tuberkoloosi vaktsiini kõrvalmõju vähiteke.

"Võib mõelda nii - enamus lapsi saavad sünnil K-vitamiini kas süstina või suukaudselt, et sellega ennetada veritsuse tekkimist. Enamus Eestis aastas sündinud 14 000 lapsest on vaktsineeritud ka tuberkoloosi vastu. Vähi esmajuhtusid on kuni 19-aastastel lastel Eestis aastas kuni 57," tõi arst välja statistikat.

Seda, et vähk on laste seas harvaesinev haigus tõestab 2017. aastal läbiviidud uuring. 153 vähiregistri põhjal 62 riigis läbiviidud töös tuuakse välja, et 1-14-aastaste laste seas on vähi esinemissagedus miljoni lapse kohta 140,6. Vanemate laste hulgas (15-19 eluaastat) on see pisut kõrgem - 185,3 juhtu miljoni kohta.

Kõrgvee jätkas, et kuna vähki esineb laste seas harva, siis püütakse alati välja selgitada selle tekkepõhjust. Paraku ei õnnestu see alati.

"Samuti uuritakse tähelepanelikult neid ravimeid, mida lastele on varasemalt antud. Nii on ilma emotsioonideta ja arvamusteta korrektselt ja teaduspõhiselt uuritud ka vaktsiinide ohutust ja efektiivsust," ütles ta. Seoseid vähitekke ja vaktsiinidega pole leitud.

Siiski nentis arst, et vaktsiinide puhul võib esineda kõrvalsümptomitena ajutiselt lokaalseid kaebuseid nagu näiteks palavik, punetus või turse süstitud koha peal. "Siin kaalub saadav kasu - laps ei haigestu eluohtlikku haigusesse - tunduvalt üle ajutised kaebused," sõnas ta.

Siiski nentis arst, et vaktsiinide puhul võib esineda kõrvalsümptomitena ajutiselt lokaalseid kaebuseid nagu näiteks palavik, punetus või turse süstitud koha peal. "Siin kaalub saadav kasu - laps ei haigestu eluohtlikku haigusesse - tunduvalt üle ajutised kaebused," sõnas ta.

2. Keemiaravi ajal pole vaktsineerimine vastunäidustatud, tohib teha teatud vaktsiine

Postituses toob ema välja, et kui üks arst keelas vaktsineerimise, siis teine soovitas gripivaktsiini siiski teha. Ema avaldab arvamust, et tegemist on osa ravimituru müügitulu teenimisest.

Päris nii see pole. Keemiaravi pole absoluutne vastunäidustus vaktsineerimisele, kuid kuna ravi all oleva inimese immuunsussüsteem on nõrgenenud, siis soovitatakse piirduda hädavajalike inaktiveeritud vaktsiinidega (näiteks on selline lastehalvatuse vaktsiin).

Gripp võib olla haigestunud väikelapsele eluohtlik, mistõttu peaks gripivaktsiini kaaluma.

"Et lapse kaitsevõime on nõrk, siis on soovitav vaktsineerida gripi vastu keemiaravil viibiva lapse perekonda. Raviarsti juhiste järgi võib vaktsineerida ka last ennast, kuid kindlasti peab kasutama inaktiveeritud vaktsiini," selgitas Kõrgvee.

3. Piimhappebaktereid ei tohi keemiaravi ajal tarbida

Postituses pahandab ema, et arst keelas tal lapse turgutamise piimatoodetega.

Kõrgvee sõnul tegi arst õigesti. "Niinimetatud häid baktereid sisaldavaid tooteid ei tohi tõesti keemiaravi ajal tarbida, sest nõrgenenud immuunsüsteemi tõttu võivad ka head bakterid põhjustada infektsiooni," sõnas ta.

4. Päikest tuleb vältida, D-vitamiin aitab organismi turgutada

Viimase väitena avaldab ema arusaamatust, miks ta ei tohi viia oma last päikese kätte ning seeasemel peaks talle andma apteegist pärit D-vitamiini tablette.

Paraku kuulub keemiaravi kõrvalmõjude hulka ülitundlikkus päikesele. Päikest soovitatakse võimalusel vältida, õues istuda varjus ning katta paljad kehaosad. Lisaks kasutada tugevat päikesekreemi.

D-vitamiini ei soovitata mitte sellepärast, et farmaatsiaettevõtteid toetada, kuid sellel on võime aktiviseerida haiguste vastu võitlevaid antikehasid. D-vitamiin ei kuulu seega mitte ainult keemiapatsientide ravinimekirja, aga seda soovitatakse võtta ka keset pimedat talve kõikidel eestlastel. On täheldatud, et D-vitamiin aitab oma rakuvahelise ainevahetuse aktiviseerijana kaasa ka vähirakkude tõrjumisel.

Otsus: postitus on täidetud valeväidetega. Vaktsiinid pole rasket haigust 1,5-aastasel lapsel põhjustanud ning sellise väärinformatsiooni levitamine on ohtlik. Veel ohtlikumad on aga postituse alla jäetud kommentaarid, mis keemiaravist loobuda soovitavad. On mõistetav, et ema soovib teha oma lapse toetamiseks kõikvõimaliku, kuid seda soovivad teha ka arstid. Facebookist ei saa otsida meditsiininõu.