Toimunu all peab ka sotsiaalmeedias aktiivne Joller silmas eriolukorra ajal toimunud hüppelist vale- ja kahtlase väärtusega info leviku suurenemist.

Kui eriolukorra ajal arvasid ka nimekad arstid, et normaalse elutegevuse halvanud koroonapandeemia sunnib vaktsiinivastaseid ümber mõtlema, siis kodumaine sotsiaalmeediastatistika räägib muud keelt. Rahvameditsiini ja vaktsiinivastaste grupid said juurde tuhandeid jälgijaid, postitused jõudsid keskmiselt kaks korda suurema hulga inimesteni kui varem. Näiteks veebruaris jõudis vaktsiinivastaste Facebooki liikumine kokku üle 9000 kasutajani, siis aprillis-mais 22-23 tuhandeni. See viitab, et Jolleri tunne senistest dimensioonidest välja keerelnud alternatiivinfo leviku kohta vastab tõele.

Üleöö sai Bill Gatesist vaktsiinivastaste kogukondades antagonist, kellega seotud valeväiteid töötas korduvalt läbi ka Delfi faktikontroll (1; 2; 3; 4). Suuremad Facebooki grupid sai eriolukorra väljakuulutamise järgselt vaid hoogu juurde: sajad meeldimised, jagamised ja kommentaarid muutusid tavapäraseks ning varem kitsastes ringkondades levinud valeinformatsioon jõudis laiema auditooriumini.

Kui veel enne eriolukorra algust soovitas siseminister hanerasva nakkuste eemalepeletamiseks peale määrida, siis eriolukorra alguses hakati soovitama kasutute ravivõtetena küüslauku suus ringi kanda ning oma nina pesuseebivedelikuga pesema.

Kuigi eestlastele juba aastasadu komme talvisel nakkushooajal küüslaugust imeravimeid keeta on üsna süütut laadi, siis rahvameditsiinihuvilistele tähistas see postitus koroonaajajärgu algust, mil postitused suuremate hulkadeni jõudsid.

Postitused hakkasid tänu küüslauguloole jõudma kaugele ja kiiremini. Nii levis kiiresti info sellest, et koroonaviirust võib tappa saunas käimine (ümberlükatud siin) või aitab seda ravida C-vitamiin (ümberlükatud siin). Suitsetajad jagasid himuga teadet, et suitsetajat on koroonaviirusele immuunsed.

Eesti kõige populaarsemas rahvameditsiini grupis saabus absoluutne statistiline lagi aprilli keskel, mil seebiveega ninapuhastuse soovituski avaldati. Kuigi grupi moderaatorid nentisid sellele järgnenud postituses, et teevad pidevat tööd grupi haldamisel, et sinna valeinfot ei jõuaks, siis muude tegemiste kõrvalt jõudis kahtlustäratava sisuga ideid gruppi hiljemgi. Veel mai lõpus uusi rekordeid püsitavas grupis levis üleskutse 2+2 reeglist mitte kinni pidada ja maskide kandmisest loobuda.

Vaktsiinivastased said hoogu juurde

Ka ravimite ja vaktsiinide kõrvaltoimete Facebooki grupp, mis on aastaid ühendanud vaktsiinivastaseid sissisõdalasi, kasvas jõudsalt. Kolme aasta vältel endale 9000 jälgijat kogunud grupp sai eriolukorraga juurde tuhat kaasamõtlejat. Kui rahvameditsiinist toe otsimine on eestlastele juba traditsiooniliselt loomupärane, siis vaktsiinide vastu pimesi võitlemine juba kangem tegu. Just nendest gruppidest levisid laiema rahvahulgani sõnavõtud nagu oleks koroonaviirus välja mõeldud inimpopulatsiooni kontrollimiseks või et maskid on mõeldud mitte koroonaviiruse, vaid sõnavabaduse piiramiseks.

Grupid, mille fookus oli seni suunatud vaimsuse arengule ning mõttejõuga haiguste ravimisele, said samuti tuule tiibasse. Keskmiselt kasvas ühe postituse levi kaks korda, kuid trend näitab, et juuli alguseks see vähenes. Suurima leviga postitused puudutasid ravimitootjate väidetavat kavatsust lapsi tappa, kristlike maailmaväärtuste olulisust ning taaskord vaktsiine - nimelt vandenõuteooriat, et seagripp mõeldi ravimitööstuse poolt välja.

Perearst Karmen Joller püüdis selliseid pööraseid väiteid ümber lükata või vähemalt pidurdada. “Koroonakriisi alguses ilmusid välja eksperdid, kes hakkasid tegema valesid järeldusi ning levitama valeinfot, mis minu meelest oli hullem kui senine vaktsiinivastaste tegutsemine,” kordas ta.

Ta püüdis korduvalt valeväiteid ümber lükata Facebookis kommenteerides ning teaduslikult teadaolevat välja tuues. “Sellele järgnes alati alandamine ja sõim, kõikide võtetega püüti vastu võidelda. Ka 40 aastat meditsiinis tegutsenud Irja Lutsar sai mõnitamiskampaania osaliseks,” jätkas ta.

Perearstidega ei võetud ühendust

Ta tõi välja, et isehakanud “ekspertide” arv kasvas märkimisväärselt. “Inimesed ei teinud vahet, mida uuringutes päriselt öeldi ning mida nad ise tahtsid öelda,” sõnas arst. Ta tõi näite uuringust, mis näitas hiirte peal ühe ravimi puhul koroona vastu positiivset tulemust. Sellele järgnes Facebookis protest, et miks Terviseamet hiirte peal efektiivset ravivõtet inimestele üle ei võta.

Eriolukorra alguses nõuti Jolleri kogemuses maskide kandmist. Paanitseti, kui inimene poes maskita liiga lähedalt mööda läks. Pahandati riigiga, et too kõikvõimalikke avalikke pindu ei desinfitseeri. “See kõik väsitas meeletult, Facebookis mindi arutama neid asju, mida riik oleks saanud paremini kommunikeerida.”

Rahvameditsiini grupis küsiti palju nõu, toodes välja, et arsti juurde oli keeruline pääseda. Inimesed keetsid seeasemel hoogsalt kuusevõrsemoosi, korjasid kasemahla. Nõu küsiti muredele nagu sapikivid, suured põletikud, aga ka uuriti ka võimalike kasvajate kohta. Jolleri sõnul valmistusid perearstid inimesi aitama telefoni teel, vajadusel oldi valmis tõsistemate muredega inimesi ka vastu võtma.

Joller rõhutas, et rahvameditsiinis pole iseenesest midagi halba: hanerasv aitabki leevendada külmetuse sümptomeid, kuid ei aita välja juurida haiguse põhjust. “Ma olen näinud juhtumeid, kus inimesele on vaja kutsuda kiirabi, aga seeasemel kommenteeritakse Facebookis. Selle jaoks ongi olemas perearsti nõuandeliin, millele helistades pole rumalaid küsimusi olemas,” tuletas ta meelde.

Vaktsiinivastasus nõnda aktiivne vaid Eestis

Koroonaviirust kasutati aktiivselt ära terves Euroopas Venemaa ja ka Hiina poolt suunatud mõjutustegevusena nagu tõi juuni alguses välja Euroopa komisjon. Debunk.eu raportite põhjal levis Baltikumi riikides Venemaa propagandana toodetud vaktsiinivastaste uudislugusid kõige rohkem Eestis. Seejuures on varasemad uuringud viidanud, et hoopis Läti on Baltikumi riikidest vaktsiinide suhtes umbusk kõige suurem.

“Pidades silmas üldlevinud narratiive, siis võrreldes Läti ja Leeduga levisid Eestis kõige rohkem vaktsiinivastased seisukohad. Need moodustasid näiteks mais 17,1% kõikidest kahtlase väärtusega uudislugudest ning levisid peamiselt Facebooki kaudu,” edastas raport.

Läti vaktsiinivastaste Facebooki kogukonda oma magistritöö raames uurinud Wioletta Katarzyna McGilvray sõnas Delfile, et COVID-19 tõi Läti vaktsiinivastasesse liikumisse kaasa suurema organiseerituse. Loodi koduleht, vaktsiinivastased esinesid väiksemates meediakanalites tihedamalt ekspertidena. Ka Lätis on vaktsiinivastaste seas kõige populaarsemad teemad seotud Bill Gatesi ja ravimitööstuse vandenõuteooriatega.

Vaktsiinivastasus ei olnud eraldi narratiivina Lätis ja Leedus sellise levikuga. Lätis levisid hoogsalt lood, mis viitasid nagu oleks sealne valitsus läbi kukkunud ning COVID-19 lõhuks Euroopa Liitu. Leedukad jagasid lugusid, mis ristisid koroonaviiruse psühhoosiks.

Valeinfo levik tulenes vastuseta riiklikest küsimustest

Vaktsiinivastaseid liikumisi Eestis uurinud religiooniantropoloog Marko Uibu nentis, et segastel aegadel on inimeste vastuvõtlikkus valeinfole tunduvalt suurem. “Kui viirusepuhangu alguses oli alternatiivset ja vastanduvat infot vähem ning ohuolukord pani inimesi pigem eksperte kuulama, siis probleemi kestes rahulolematus ning alternatiivsete selgituste otsimine kasvasid,” selgitas ta.

Ta jätkas, et väärinfo on tõhusam juhul, kui ametlikud selgitused on lünklikud. Näiteks tõi ta maskide kandmise, mille puhul läks riigil pikalt, enne kui jõuti ühele meelele ametlikus seisukohas. “See on vastanduvates subkultuurides praeguseks kujunenud rumaluse ja autoriteedile pimesi allumise märgiks. Uue puhangu perspektiivi silmas pidades on see väga ohtlik.”

Siiski tõi Uibo välja, et see pole ainult riigi süü, vaid ekspertide seas ongi olnud palju vastuolusid mitte ainult maskide, aga ka viiruse levimise viiside ja muu kohta.

“Meediatarbijate jaoks, kel ei ole head arusaama teaduse toimimisest ning kellel on mingigi kalduvus olla ekspertide suhtes skeptiline, õõnestavad need jooned ekspertide sõnavõtte - ükskõik, mis nad ütlevad.” Kui autoriteetides kahtlemine viib massilise valeinfo levikuni, siis Uibu sõnul levitab mõni vandenõuteoreetik kahtlase väärtusega infot vaid närvikõdiks, sellesse ise ilmtingimata uskumatagi.

Uibu hinnangul võib teise laine ajal olla väärinfo pealetung senisest veel suurem, sest inimeste ohutaju pole viiruse osas enam nii kõrge ja riiklikud otsused seatakse kevadest veel rohkem küsimärgi alla.