Ashwagandha, mida tuntakse ka Withania somnifera nime all, on taim, mida algselt kasutati traditsioonilises India ajurveeda meditsiinis. Taime kutsutakse ka India ženšenniks või talikirsiks (mitte segi ajada Physalis alkekengi’ga). Taime eestikeelne nimi on uimastav juustumari.

Ashwagandha on tillukeste kahvaturoheliste õite, lihtsa kujuga lehtede ja punaste marjadega väike põõsastaim. Sanskriti keeles tähendab ashwa hobust ja gandha lõhna. Ashwagandha juurtel on iseloomulik hobuselõhn, mille järgi taim ongi oma nime saanud.

Ashwagandha juurt ja marju kasutatakse artriidi, ärevuse, unetuse, kasvajate, tuberkuloosi, astma, vitiliigo, bronhiidi, seljavalude, fibromüalgia, menstruatsioonivaevuste ja luksumise korral, samuti krooniliste maksahaiguste, stressi ja keskendumisraskuste puhul ning vastupanuvõime suurendamiseks ja organismi tugevdamiseks.

Ashwagandha on ravimtaimede hulgas üks võimsamaid. India traditsioonilises ajurveeda meditsiinis on teda au sees peetud juba tuhandeid aastaid. Nüüd kogub see ajurveeda ravimtaim taas populaarsust, kuna ühes Jaapani teadusinstituudis avastati, et ashwagandha võib olla tõhus vahend COVID-19 vastu võitlemisel.

See väekas taim sisaldab mitmeid ainulaadseid looduslikke ühendeid, mida inimkeha normaalseks talitluseks hädasti vajab. Alljärgnevalt tutvustame selle imelise taime viit peamist tervistavat omadust.

Tugevdab immuunsüsteemi

Tänu oma looduslikele omadustele mõjub ashwagandha rahustavalt ja aitab tõsta vastupidavusvõimet. Samuti aitab taime tarvitamine tasakaalustada mitmetest kaasaegse elukeskkonna tervistkahjustavatest mõjudest kurnatud inimorganismi, mis peab toime tulema igapäevaeluga kaasas käivate tegurite – stressi, põletike ja unepuudusega.

Ashwagandha tugevdab tõhusalt immuunsüsteemi ning parandab kogu keha füüsilist tervist ja vastupanuvõimet.

Mõjub hästi vaimsele tervisele

Ashwagandha mõjub hästi ka vaimsele tervisele ja ajutegevusele. See ravimtaim parandab mälu ja toetab ajutegevust. Kui oled muutunud sõltuvaks erinevatest antidepressantidest, vajad sa ashwagandha’t. See aitab sul paremini toime tulla vaimsete probleemidega, nagu depressioon ja stress. Samuti aitab ashwagandha vähendada stressihormooni kortisooli taset organismis.

Paljude uuringute põhjal leevendab ashwagandha ekstrakt ärevust sama tõhusalt kui paljud laialdaselt kasutusel olevad antidepressandid ja seda ilma mingite kõrvalmõjudeta.

Hoiab veresuhkru taseme kontrolli all

Ashwagandha’l on hämmastav omadus langetada veresuhkru taset juhul, kui see on liiga kõrge või vastupidi – tõsta liiga madalat veresuhkru taset. Uuringute põhjal on leitud, et ashwagandha tarvitamisel suureneb insuliinieritus ja paraneb organismi insuliinitundlikkus, mis omakorda aitab langetada liiga kõrget veresuhkru taset.

Leevendab põletikke

Ashwagandha’l on suurepärased põletikuvastased omadused, mistõttu on temast palju abi valu põhjustavate haiguste, näiteks artriidi korral. Ashwagandha sisaldab rikkalikult rauda, mis aitab kaasa vere punaliblede arvu suurenemisele. Seetõttu võib taime tarvitamisest olla abi põletikke põhjustavate teguritega võitlemisel.

Lisaks sellele aitab taime tarvitamine tõsta lihastoonust, tugevdada vastupanuvõimet ja parandada kogu keha füüsilist ja vaimset seisundit.

Tasakaalustab hormoonsüsteemi

Ashwagandha aitab tasakaalustada nii kilpnäärme kui ka neerupealiste talitlust. Üks ashgawandha hämmastavamaid tervistavaid omadusi on see, et taimest on abi nii ühe kui ka teise äärmiselt tavalise terviseprobleemi – kilpnäärme hüperfunktsiooni (ületalitluse) ja hüpofunktsiooni (alatalitluse) puhul.

On teada, et ashwagandha parandab nii meeste kui ka naiste seksuaalset tervist. Tänu lämmastikoksiidi stimuleerivatele omadustele saab taime kasutada viljatuse raviks. Paljude uuringute tulemused on näidanud, et selle taime abil on võimalik ka kilpnäärme hormonaalset talitlust tasakaalus hoida.

Ka sinul on nüüd võimalik võtta oma söögisedelisse ashwagandha. See on tõeliselt väekas taim: võid lisada seda hommikuhelvestele, segada sellest valmistatud pulbrit erinevate vedelikega või manustada toidulisandina. Kui hakkad tarvitama seda imepärast taime, näed peatselt tulemusi oma silmaga.

Jaga
Kommentaarid