Ratas ütles enne kohtumisele minemist, et nende jaoks on Reformierakonna usaldamine üks põhiküsimusi.

"Ei toeta jõukamatele saja euro kinkimist, toetame ebavõrdsuse vähendamist, kindlasti pensionitõusu," sõnas Ratas. Veel on Ratase sõnul Keskerakonna jaoks oluline eesti keele õppega sisuliselt tegelemine, mitte pelgalt selle õpetamine koolides.

Ta lisas: "Eks see usalduse küsimus ole meie erakonna sees väga keeruline Reformierakonna suhtes."

Ratase ja Kallase kohtumine kestis vähem kui kolmveerand tundi. Selle järel sõnas Ratas, et kohtumine läks hästi ning Keskerakonna juhatus koguneb reedel juhatus arutama Reformierakonna ettepanekut koalitsioon luua.

Ratas uuris Kallaselt, kas Reformierakonna lubadus 500 eurot tulumaksuvabalt kõigile on nende kindel soov. "Me ei saa sellega kaasa minna," sõnas keskpartei juht.

Ka pärast kohtumist viitas Ratas, et Reformierakonna usaldamine on nende jaoks keeruline, sest nad on oma koostööpartnereid palju vahetanud. Samuti on Ratase sõnul põhjust skeptiline olla, sest esmaspäeva öösel anti signaal, et koalitsiooni läbirääkimisi alustatakse Isamaa ja SDE-ga.

"Reformierakonna esimees on muutunud ja ma loodan, et on uus käekiri," ütles Ratas.


Kaja Kallas ütles kohtumise järel, et Keskerakonna kokkuleppekohti on, kuid lisas, et detailsemalt saab sellest rääkida koalitsiooniläbirääkimiste ajal. "Praegu me rääkisime üldisemalt."

Maksuküsimust kommenteerides sõnas Kallas, et sellele on Reformierakond saanud väga suure mandaadi ja sellest lähtutakse ka läbirääkimistel. "See on nüüd küll küsimus, millest me ei saa taganeda," sõnas Kallas.

Kallas tunnistas, et Ratase umbusklikkus on tekitanud küsimusi, kuid samas nentis ta, et kahe partei ajalugu vaadates on see mõneti arusaadav.

Isamaaga ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga kolmikliidu loomisest loobumisel on Kallase sõnul peamiselt kaks põhjust: nimelt esindavad Reformi- ja Keskerakond kõige suuremat valijaskonda ja koos suudaks kaks parteid pakkuda Eestile stabiilsemat valitsust.

"Me ei võitnud absoluutset häälteenamust, see tähendab, et me peame kellegagi tegema koostööd," vastas Kallas küsimusele, kuidas võivad kavandatavasse kaksikliitu suhtuda Reformierakonna valijad. "Mis tahes otsuse sa teed, keegi ei ole ikka õnnelik. Nii et sellega tuleb lihtsalt leppida."