Kaljulaid ütles intervjuus Delfile, et Keskerakonna esimees Jüri Ratas reageeris rahulikult tema kavatsusele Keskerakonna juhatusest väljuda.

Kommentaariks tõsiasjale, et Kaljulaidi lahkumisega jääb Keskerakonna juhatusse vaid kolm liiget, kes koalitsiooni EKRE ja Isamaaga ei toeta, ütles ta, et selle koalitsiooni vastased on ju niikuinii vähemuses.

Riigikogu kohast loobuda Kaljulaid kindlasti ei plaani, sest seda ei mõistaks tema valijad. Pigem on raske leida praegusest olulisemat aega olla riigikogu liige.

Kaljulaidi sõnul oleks kõige parem, kui koalitsioon Keskerakonna, EKRE ja Isamaa vahel jääks ikkagi sündimata, sest see tekitaks Eesti mainele väljaspool väga suurt kahju. Seda isegi siis, kui see valitsus püsiks vaid lühikest aega.

Populistlike jõudude nagu EKRE tõusu taga on Kaljulaidi hinnangul eelkõige suur majanduslik ebavõrdsus ja paljude inimeste tunne, et palgatõus läheb neist mööda. Need EKRE valijate etteheited on tema arvates õigustatud ja nende probleemidega tuleb tegeleda.

Tasakaal eesti ja vene kogukonna vahel on rikutud

Kaljulaid tõi oma blogis välja, et Keskerakonna juhatuse otsus alustada koalitsioonikõnelusi EKRE-ga rabas Eesti ühiskonda. Eriti vene kogukonda, kelle huvide esindaja Keskerakond on olnud ja aidanud sellega hoida tasakaalu Eesti ühiskonnas. See tasakaal on Kaljulaidi hinnangul nüüd rikutud.

"EKRE poliitikud on korduvalt pisendanud Hitleri kuritegusid. Üks nende poliitik on nimetanud lastetuid naisi "ühiskondlikult kahjulikuks elemendiks" ja teine teatanud riigikogu liikmena meie liitlasvägede sõduritele – kandke vormi, kui peksa ei taha saada!," ütles Kaljulaid.

Ta tõi ka esile, et EKRE on oma valimiskampaania ajal kasutanud võtteid, mida ei tohi kasutada. "Nende tulemus on saadud ebaausalt ja pettusega. Nende majandusprogramm on absurdne ja Eesti inimeste heaolu ja sissetulekuid selle ellu viimine kuidagi ei paranda. Sellel seltskonnal puudub vastutustunne riigi ees. Mis valitsusest me nendega räägime?" küsis Kaljulaid.

"Euroopa vabadused on Eestile, eriti meie noortele, eluliselt olulised väärtused. Vabadused, mitte piirangud, on kõigi Euroopa rahvaste heaolu, jätkuva majanduskasvu ning solidaarsuse ja rahu vundamendiks," märkis ta.

"Keskerakonna juhatuse otsusega seoses on mul kaks valikut - aktsepteerida seda või astuda juhatusest välja. Ma ei saa seda otsust aktsepteerida ja seega astun juhatusest välja," märkis Kaljulaid.

Kaljulaid oli kohalikel valimistel kogu riigis teiseks enim hääli saanud kandidaadiks, riigikogu valimistel Keskerakonnas kolmas ning viimastel juhatuse valimistel esimene. "Loodan, et minu samm paneb teised erakonna juhatuse liikmed veel kord järele mõtlema, kõiki asjaolusid uuesti kaaluma," ütles ta.

"Kui Keskerakond soovib tulevikus omada mingitki usaldust Eesti ühiskonnas, siis tuleb sellest kohutavast koalitsioonist loobuda veel enne kui see saab moodustatud," rõhutas Kaljulaid.

Kaljulaid loodab veenda Keskerakonna volikogu võimalikku koalitsioonilepet EKRE-ga mitte kinnitama, kuid peab võimalikuiks ka erakonna lõhenemist selles küsimuses, kirjutab ERRi uudisteportaal. "Oht Keskerakonna lõhenemiseks on kindlasti olemas, aga ma leian, et kui panna kaalukausile ühelt poolt paremäärmusliku ja populistliku EKRE jõudmine Eesti täitevvõimu juurde, siis ausalt öeldes, kui selle ärahoidmiseks on vaja riskida sellega, et Keskerakond lõheneb, siis lõhenegu see Keskerakond parem, aga ärgu tulgu seda valitsust," leidis Kaljulaid.

Kaljulaid oli riigikogu valimistel oma erakonnas kolmas enim hääli saanud kandidaat. Ta kogus oma ringkonnas 7303 häält.