Pärast reedest Keskerakonna juhatuse koosolekut tegi reformierakond ettepaneku Isamaale ja Sotsiaaldemokraatidele koalitsioonikõneluste alustamiseks. Kas teie hinnangul nüüd jõutakse koalitsiooni moodustamiseni või tuleb Reformierakond kaarega uuesti Keskerakonna juurde tagasi?

Oli ootuspärane, et Kaja Kallas teeb nüüd ettepaneku sotsidele ja Isamaale. See oli väga selge järgmine samm. Praegu kõik sõltub Isamaast ja kui kõrgeks nad hakkavad oma hinda kruvima. Nemad on igal juhul eelispositsioonis, kuigi neil on riigikogus ainult 12 mandaati, sest nad mõtteliselt kuuluvad igasse koalitsiooni. Tegelikult te peaksite küsima Helir-Valdor Seederi käest, mis on plaan.

Seda kindlasti. Ent kuidas teile kõrvalt tundub - kui tõenäoline on, et Isamaa võtab Reformierakonna ettepaneku vastu või proovitakse hoopis koalitsioon Keskerakonna ja EKREga moodustada?

Kui ma üritan ennast Seederi nahka panna, siis ma arvan, et Isamaa ei taha lubada seda, et nemad on koalitsioonis ja EKRE opositsioonis. Sellega sööb EKRE nende hääled järgmisteks valimisteks ära. Nad ei suuda olla sellele valijaskonnale veenvamad kui opositsioonipingilt karjuv EKRE.

Ma ei oleks väga optimistlik, et see kolmikliit õnnestub ja just tänu Isamaale. Pluss veel see, et omavahelised suhted sotsidega on nagu on. Aga see väga asjasse ei puutu, kuigi loob täiendavat pingelist fooni.

Mida arvate võimalusest järgmised neli aastat Isamaa ja EKREga koos koalitsioonis olla?

No kuulge, ma olen Kremli-meelne vähkkasvaja, muidugi see mulle ei meeldi (sõnas irooniliselt - K.R.)! Minu eelistus on kindlasti Reformierakond.

Oletame, et Isamaa ütleb homme Reformierakonnale ära. Kas see võiks tähendada, et Reformierakond tuleb uuesti Keskerakonna jutule ning kompromissideks ollakse altimad või on siis nende jaoks laev juba läinud?

Kui Reformierakond tuleb tagasi ja ei hakka eelnevalt kohe punaseid jooni joonistama paksu pliiatsiga, siis muidugi me räägime edasi!

Millised meeleolud on erakonna sees viimased paar päeva olnud? Kas ollakse rahul, et Reformierakonna ettepanek ära öeldi või on õhkkond siiski natuke murelik?

Meil oli hääletus juhatuses. Hääled olid 15-2. Näete ise, mida on rohkem ja mida vähem. Ma arvan, et erakonna juhatus ikka suurel määral peegeldab erakonna siseelu. Me oleme kõik valitud erakonna liikmete poolt.

Mis tundub teile kõige realistlikum asjade käik? Millal me võiksime uue valitsuse saada ja kes seal on?

Ma ei hakka neil teemadel spekuleerima. Siin on veel üks faktor, mis ei soosi konstruktiivset arutelu. Ajaliselt on juba käimas Euroopa Parlamendi valimiste kampaania. Erakonnad ei ole valimiskampaania ajal väga konstruktiivsed. Siin võivad kõik osalised teenida mingeid punkte läbirääkimiste käigus, millega valimistel kuidagi paremini välja paista.

Ma ei osa öelda ei aega ega koosseisu. Päriselt!