Peaministri büroo juhataja Tanel Kiiki sõnul avastas peaminister saate järel majast väljudes, et tema telefonile on kella 22.35-st kuni 22.57-ni tehtud 14 vastamata kõnet.

"Sellisel juhul on muidugi esimeseks reaktsiooniks mure, et kas riigis on juhtunud midagi tõsist ja kas lähedastel on kõik korras. Nii suur vastamata kõnede arv pole niivõrd hilisel tunnil kindlasti tavaline," sõnas Kiik.

Õige pea selgus, et tegemist ei ole siiski riikliku kriisiga, vaid reformierakondlaste korraldatud trollimisega. Nimelt kuulusid kaheksast helistajast vähemalt seitse Reformierakonda. Viimase numbrit ei õnnestunud peaministri bürool kindlaks teha.

(Artikkel jätkub pärast fotot.)

Peamistri kõnelogi

Kolm kõnede tegijat kandideerivad ka riigikogu valimistel: Reformierakonna Noortekogu peasekretär Kristo Enn Vaga, Sten Laansoo ja Anti Haugas.

Teised helistajad olid Reformierakonna IT-nõunik Mati Leet ning reformierakondlased Katarina Elisabeth Saage, Sander Andla ja Rain Hansen.

Lisaks saatsid Kiiki sõnul kaks Reformierakonna juhtivat poliitikut peaministrile kell 22:32 ja 22:36 SMSi, kus nad ekslikult väitsid, et peaminister vaatab saate ajal telefoni. "Ilmselgelt pidi ka see olema vastamata kõnede tegemise operatsiooniga seotud ja kooskõlastatud ning ainsaks eesmärgiks segada peaministri esinemist otsesaates," arvas Kiik.

Reformierakonna pressiesindaja Kajar Kase ütles, et tema polnud sellisest tegevusest teadlik nibng lisas, et sellist tegu tuleks kommenteerida asjaosalistel, mitte erakonnal.

Vaga tunnistas, et tegi Ratasele kaks kõnet, mõlemad debati viimases kolmandikus.

Vaga selgitas, et helistas Ratasele otsesaate ajal, sest tema meelest oli selgelt näha, et üks inimene ei ole debati ajal teistega võrdses seisus. "Peaminister vaatas kogu aeg oma telefoni, kui teised olid ette valmistanud debatiks ja ei vajanud abi kelleltki kolmandalt. Ta on seda teinud ka varem infotunnis, kus küsimuste esitamise ajal talle kirjutatakse telefonis vastus ette. Tundus, et samamoodi tehti peaministrite debatis. Ma arvan, et see ei ole aus."

Küsimusele, kust ja miks tuli ülejäänud seitsmel helistajal mõte peaministrile debati ajal helistama hakata, Vaga ei vastanud, vaid kordas uuesti, et peaminister ei olnud tema meelest võrdses seisus.
Eelneva omavahelise kokkuleppe kohta käiva küsimuse järel tegi Vaga pika mõttepausi ning vastas seepeale napisõnaliselt: "Ei."

Kiik lükkas väited nagu oleks Ratasele debati ajal vastuseid saadetud ümber. "Peaministril oli eile debatis kaasas ainult paberkandjal memo. See fakt on lihtsasti tuvastatav nii piltide ja ülekande põhjal kui ka ilmselt saates osalejatega suhtlemise pinnalt."