"Jüri Ratase seisukohad muutuvad nii kiiresti, et järge ei jõua pidada," ütleb Reformierakonna juht Kaja Kallas vastuseks Keskerakonna esimehe Jüri Ratase tänasele avaldusele. "Esiteks, enne valimisi välistas ta EKRE-ga koostöö, nüüd teeb neile esmajoones ettepaneku alustada koalitsiooniläbirääkimisi."

Reformierakonna peasekretär Erkki Keldo ütles Delfile, et ilmselt on Keskerakond valimisõhtust saadik teinud teadlikke samme selle suunas, et saada valitsusjuhi koht enda kätte. "Meie ettepanekule vastasid nad eitavalt ja kuigi veel reedel ütlesid, et pall on Reformierakonna käes, siis kolm päeva hiljem tegi Keskerakond ettepaneku EKRE-le ja Isamaale. Mis nende kolme päevaga siis juhtus?" küsis Keldo.

"Pehmelt öeldes kummaline on jutt, et Jüri Ratase soov sellist ettepanekut tehes on ära hoida erakorralised valimised. Vabariigi valimiskomisjon pole isegi praeguste valimiste tulemusi välja kuulutanud, ammugi pole president veel teinud ettepanekut valitsuse moodustamiseks ning valitsuse moodustamise katse pole ka läbi kukkunud. Põhiseaduse kohaselt tekib oht erakorraliste valimiste väljakuulutamiseks alles 73 päeva peale tulemuste väljakuulutamist ehk kuskil jaanipäeva paiku," selgitas Kallas praegust olukorda.

Kallas märkis, et tänased uudised panevad Keskerakonna reedese otsuse Reformierakonnaga kõnelusi isegi mitte alustada uude valgusesse. "Ja siit paistab paraku kaugele soov oma toolist iga hinna eest kinni hoida, hoolimata sellest, et valija soovis Eestis esile kutsuda muutuse ja istuva peaministri välja vahetada," möönis Kallas.

Nii Isamaa, EKRE kui ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhatused kogunevad täna. Keldo sõnul oodatakse Isamaa ja SDE otsused ära ning sellest lähtuvalt tehakse järgmised sammud. "EKRE-ga on koostöö igal juhul välistatud," vastas Keldo küsimusele, kas Isamaa keeldumisel ehk võiks Reformierakond pöörduda teise konservatiivse jõu poole.