Juba pikka aega jooksevad internetis ja televisioonis valimisklipid, kus rahvast püütakse veenda, et Reformierakond on alati seisnud eakate ja nende paremate pensionite eest. Need klipid on ülesehituse ja isegi sõnastuse poolest hämmastavalt sarnased 2007. aasta riigikogu valimisteks tehtud telereklaamidega, kus Andrus Ansip lubas toona reformierakondliku majanduspoliitika abil tõsta pensionid nelja aastaga kahekordseks. Reformierakond sai oma majanduspoliitikaga vahepeal lausa kümme aastat kätt proovida, kuid ka selle ajaga ei suutnud nad oma lubadust täita.

Loomulikult tõusevad majanduse kasvades igal aastal 1. aprillil ka vanaduspensionid. Näiteks tänavu ootab eakaid 8,4 protsendi suurune pensionitõus. See ei sõltu aga ühegi erakonna reklaamidest ega kõlavatest lubadustest. Pensionite indekseerimine toimub riikliku pensionikindlustuse seaduse alusel, võttes arvesse sotsiaalmaksu laekumist ja üldist hinnatõusu. Ainuüksi selle abil ei suuda me aga oma vanematele ja vanavanematele väärikat vanaduspõlve tagada.

Erakorraliselt tõsteti Eestis pensione viimati aastatel 2005-2007, kui Keskerakonna eestvedamisel kasvas keskmine vanaduspension mõne aastaga enam kui 50 protsendi võrra. Ilma toonaste otsusteta ja vaid majanduskasvu mõjule lootma jäädes oleks ka praegune pension 100 eurot madalam. Täna kritiseeritakse meie erakorralise pensionitõusu plaani, aga 2005-2007 aastatel tehtud otsuseid ei soovi ju keegi tagasi pöörata? Alla neljasaja eurost keskmist vanaduspensioni oleks 2019. aastal isegi raske ette kujutada.

Eesti majandusedu on varasematel aastatel meie vanemast põlvkonnast kahetsusväärselt mööda läinud. Kuigi just nemad on meie riigi ülesehitamisse ja rahva kestmisse enim panustanud ning nende nähtud vaevale on rajatud meie hilisemad saavutused. Seetõttu on lubamatu, et lausa 47,5 protsenti kõigist Eesti eakatest elas 2017. aastal suhtelises vaesuses, see on Euroopa Liidu riikide arvestuses kõige kehvem tulemus.

Erakorralise pensionitõusuta me eakaid vaesuspiirist välja tuua ei suuda. Seepärast on Keskerakond lubanud tõsta koos indekseerimisega keskmist vanaduspensioni järgmisel aastal saja euro võrra. Iga-aastased indekseerimised juba suuremalt pensionilt viivad selle 2023. aastaks 700 euroni. Selleks, et keskmine vanaduspension jääks edaspidigi maksuvabaks ning eakatel oleks kõrgem motivatsioon ka tööelu jätkata, tõstame ühtlasi kõikide pensionäride maksuvaba tulu 750 euroni.

Meie eakate vaesuspiirist välja toomine peaks olema kõigi erakondade prioriteet. Viimased 12 aastat on näidanud, et ainult majanduskasvust ja pensioni indekseerimisest selleks ei piisa. Seetõttu tuleb erakorraline pensionitõus juba järgmisel aastal reaalselt ära teha.