Esmaspäeval avaldas ERR enda tellitud ja Turu-uuringute AS-i poolt läbi viidud uuringu, millest selgus muuhulgas seegi, et sotside Pärnumaa esinumbrina riigikogusse pürgiva Tarandi toetus on kolm protsent. Poliitikul oma madala toetuse kohta miskit öelda ei olnud, küll aga leidis ta, et "parteide tellitud viimase hetke arvamusküsitlused" kajastavad erakondade soovmõtlemist. "Ma ise pooldan küsitlustega manipulatsioonide vältimiseks Itaalia ja Prantsusmaa eeskuju, kus küsitlused on kuu aega enne valimisi keelatud," sõnas Tarand.

"Mina täidan praegu väga täpselt väejuhatuse antud ülesandeid ja püsin kõrgema väejuhatuse antud ülesannete täitmisel sajaprotsendilise täpsusega," rääkis ta. Ent samas ei ole ta jõulise valimiskampaaniaga silma paistnud. "Kas peab kogu aeg kännu otsa ronima ja kaagutama? Kas peab pannkooki tegema ja pastakaid jagama? Selles tegevuses ma tõesti ei osale," kostis Tarand. "Ma ei pea kaaskodanikke sedavõrd tuhmideks olenditeks, kes pastaka ja kondoomi alusel oma valimisotsuseid teevad."

Tarand on oma sõnul ligi 40 aastat väljendanud ühte ja sama asja ning avaldas lootust, et inimestel on kampaaniatagi selge, milliste väärtuste eest ta seisab ja milliseid tõrjub.

Valimispäevaks ta samuti ennustusi tegema ei hakka. "Elu võib olla üht- või teistpidi." Ka valimiste võitja selgitamine ei ole Tarandi sõnul kõige tähtsam. "Ma olen alati rääkinud, et demokraatia on siis tugev, kui seal esineb teine, kolmas ja neljas koht. Meil on keskendutud ainult võitmisele. Kui on ainult võitja, siis demokraatiat ei ole."

Kas poliitiku eesmärk ongi üldse Eestis riigikogusse pääseda või on tema sihiks hoopis kevadel valitav Euroopa parlament? "Minu fookus on sellel, et minu ja paljude teiste lastel oleks poole sajandi pärast Eestis väga hea elada.," ei kippunud ta esmalt ühest vastust andma. "Milliseid rindeid ja lahinguid mina selleks pidama pean, see ei ole minu määrata. Sõdur tapleb seal, kus parasjagu vaja."

Hiljem tunnistas Tarand siiski, et europarlamendi töö on talle enam meeltmööda. "Loomulikult ma eelistan indiviidina keskkonda, kus ma kohtun haritud inimestega Maltalt, Portugalist, Rootsist, Prantsusmaalt, Sloveeniast ja mujalt, selmet, et piirata ennast ainult haritud inimestega Ida-Virust, Võrust ja Pärnust."

Seega pärast pühapäeva Tarandil pikka puhkust ei ole, sest Euroopa Parlamendi valimised toimuvad 26. mail. "Ükski jalgpallimäng ei lõppe esimese poolajaga. Ikka peetakse teine poolaeg ka," ütles ta oma tulevikuplaanide kohta.