“Kohtumine oli konstruktiivne. Võib öelda, et kolm osapoolt teevad jõupingutusi, et leida lahendusi ja üheskoos edasi minna. Eks me jätkame neid arutelusid homme,” ütles Ratas pärast neljatunnist arutelu.

“Kui rääkida ränderaamistikust, siis selles küsimuses on meil jätkuvalt erimeelsused,” tõdes Ratas.

Ossinovski kinnitas Ratase sõnu ja lisas, et kohtumine oli positiivne ja lahendusi otsiv. “Ühe korraga lõpplahenduseni jõuda ei olnudki eesmärgiks seatud. Homme jätkame ja ma usun, et tänase arutelu kulgu hinnates ma arvan, et me ka lahendusele jõuame,” sõnas Ossinovski.

Seeder märkis, et ühisele seisukohale ei jõutud. “Eks tuleb edasi arutada.”

Ta kinnitas, et Isamaa pole oma seisukohtadest taganenud. “Isamaa on jätkuvalt seisukohal, et valitsuses ei peaks langetama otsust rändepaktiga ühinemiseks. See ei ole mõistlik, see ei ole Eestile kasulik ja selle seisukoha juures me oleme.”

Ossinovski rõhutas, et sotsiaaldemokraatide jaoks on oluline, et Eestis oleks ühtne nägemus välispoliitikast. “See konkreetne ÜRO deklaratsioon on lihtsalt üks osa välispoliitilisest suhtlusest ja tõepoolest meie arvates sellise ühtse joone taastamine on vajalik ja selle nimel tööd ka jätkame.”

Sotsiaaldemokraatide esimehe sõnutsi oli justiitsminister Urmas Reinsalu tagasiastumise nõudmine vaid üks ettepanek, kuidas patiseisust välja tulla. “Täna arutasime veel mitmeid erinevaid ettepanekuid, mida erinevad osapooled nädalavahetuse jooksul on mõelnud. Meie jaoks ei ole üks valitsuse liige väärtus omaette, küsimus on selles, kuidas sellest välispoliitilisest ummikust üle saada. Ja nagu öeldud — täna meil veel lahendust ei ole, aga ma arvan, et see õnnestub siiski leida.”

Homsele vaadates ütles Ratas, et erakondade juhid arutavad teemat parteikaaslastega ja siis kogunetakse uuesti kolmekesi. “Mulle tundub, et kõik koalitsioonierakonnad mõistavad vastutust ja seda, et on vaja edasi minna ja on vaja edasi minna ka nende riigi prioriteetidega, mis on eelarves. Selle nimel me ju tööd teeme. Selge on see, et me oleme sellele lahendusele täna lähemal, kui me olime 24 tundi tagasi. Ega lõplikku lahendust ei ole,” tunnistas Ratas.

“Kui oli küsimus kellegi väljavahetamises või mitte, siis ma olen jätkuvalt seisukohal, et nii ei saa seda tänast küsimust kokkuvõttes lahendada ja ma usun, et lahendused koalitsioonil on olemas,” viitas Ratas sotside ettepanekule Reinsalu välja vahetada.

Ossinovski sõnas samuti, et nüüd on vaja aega, et oma erakonnakaaslastega nõu pidada, misjärel kogunetakse taas kolmekesi.

Küsimusele, kas praegu hoitakse vaherahu, et saabuva nädala kolmapäeval toimuva riigieelarve teisel lugemisel saaks eelarve vastu võetud, vastas Ratas, et eelarve soovitakse vastu võtta. “Kui koalitsioon jätkab oma tööd, siis ma ei näe mingit põhjust, miks seda eelarvekäiku muuta. Ja selle nimel me loomulikult ka töötame, et ühelt poolt eelarve saaks vastu võetud — see on riigile järgmiseks aastaks kõige olulisem suunanäitaja —, aga tõsi on ka see, et me peame homme ka teisi küsimusi arutama ja lahendusi leidma.”