“Holokaust on üks tundlikumaid ajalooteemasid. Me oleme alati pooldanud sõjaroimarite vastutuselevõtmist. Samas soovime samasuguste kriteeriumide rakendamist laimulevitajate suhtes. Süütuse presumptsiooni eiramisele peaks järgnema sama operatiivne ja karm reaktsioon nagu antisemitismi ja sallimatuse ilmingutele,” öeldakse keskuse teisipäevases avalduses.

Pärast seda, kui Leedu korrakaitsejõud keeldusid algatamast kohtueelset uurimist kahtlustuste suhtes, nagu oleks võinud leedu korvpallurid osaleda 1941. aastal Saksa okupatsiooni ajal juutide tapmises Kaunases, jätkab USA spordikanal ESPN selle teema õhutamist.

Telekanali peamiseks infoallikaks on vastuolulise mainega natsikütt Efraim Zuroff.

Zuroff avaldas eelmisel nädalal pahameelt Leedu prokuröride uurimisest keeldumise üle, väites, et süüdistus tugineb selgetele tunnistustele ja faktidele.

Leedu peaprokuratuur, julgeolekuamet ega Kaunase ringkonnaprokuratuur ei leidnud ühtegi fakti, mis oleks kinnitanud kahtlusi korvpallurite juudimõrvades osalemise kohta.

Populaarne USA spordikanal ESPN näitas aprillis reportaaži Leedus 1941. aasta juulis toimunud Leedu meeskonna Perkunas ja saksa sõdurite vahelisest korvpallimatšist. Reportaažis väideti, et matš oli seotud juutide tapmisega Kaunases.

6. juulil peetud kohtumise võitsid leedulased. USA ajakirjanike väitel sai igaüks neist “autasuks” õiguse tappa kümme juuti.

EPSN-i reportaažis heitis Wiesenthali Jeruusalemma-keskuse direktor Zuroff kahtluse kahele USA-s elavale leedulasele, kunagistele korvpalluritele Vytautas ja Algirdas Norkasele. Vennad Norkased mängisid 1941. aastal Perkunase meeskonnas, ent eitavad kategooriliselt osalust juutide tapmises.

Teine reportaažis tsiteeritud tunnistaja kinnitas, et 1941. aasta juulikuus lasti Kaunases maha 7000 juudi rahvusest meest, ning et tulistanute hulgas olid väidetavalt ka leedulased. Samas möönis ka see tunnistaja, et edastab teise inimese sõnu.

Julgeolekuameti Kaunase osakond teatas läinud neljapäeval, et Zuroffi teated põhinevad kirjandusteostel, kuuldustel, aga järeldused ja väited tuginevad reaalsetele inimestele, kellel pole ülalmainitud sündmustega mitte mingit pistmist. Samuti pole EPSN-i reportaaži väidetele õnnestunud leida mingit kinnitust dokumentide näol. Seetõttu otsustati kohtueelset uurimist mitte alustada.