2002. aastal alanud „Operatsiooni: Viimane võimalus” algatajate sõnul põgenes sõja lõppedes Saksamaalt 150-300 inimest Lõuna-Ameerikasse, peamiselt Argentiinasse, Brasiiliasse, Tšiilisse ja Uruguaysse, vahendab Reuters.

„Projekti käigus on välja selgitatud 480 kahtlusaluse nimed, kes viibivad kahekümnes eri riigis. Neist 99 juhtumit on jõudnud ka prokuratuuri,” teatab Argentiina Wiesenthali keskuse büroo. Projekti käigus on saadud kolm vahistamisorderit ja kaks riigist välja saatmise otsust, veel tosin toimikut ootavad oma järge.

Teise maailmasõja järel emigreerusid sajad kahtlase minevikuga sakslased ja nende liitlased Lõuna-Ameerikasse, kus vastuvõtjariigid aitasid neil alustada uut elu. Simon Wiesenthali keskuse arvates on aga need inimesed sõjakurjategijad.

Iisraeli salateenistus Mossad pole kohkunud ka seadustevastaste aktsioonide korraldamise ees kahtlusaluste sakslaste vastu. Näiteks püüdsid juudiriigi agendid 1960. aastal Buenos Aireses kinni Adolf Eichmanni, kes oli väidetavalt seotud juutide mõrvamisega vallutatud Ida-Euroopas. Mees viidi vägisi Iisraeli, kus ta omaalgatuslikult hukati.