„Raske on rääkida mingist okupatsioonist. Käis Teine maailmasõda ja Nõukogude Liit tahtis oma piire kindlustada. Läti väljumine Venemaa koosseisust polnud ju ka teostatud kõikide reeglite ja seaduste kohaselt,“ ütles intervjuus ajakirjale SestDiena Vene Liberaaldemokraatliku Partei (LDPR) juht.

„Venemaa pole Lätit vallutanud. See oli 1721. aasta Nystadi rahu (Uusikaupunki rahu, millega liideti ka Eesti)... siis läkski osa Rootsi territooriumist Venemaale. Aga Venemaal polnud kunagi tahtmist Lätit vallutada. Ja ei saa ka kunagi olema,“ selgitas Žirinovski.

„Meil pole absoluutselt vaja käputäitki territooriumi läänes, ega idas, ega lõunas. Rahu ja demokraatia. Vabadus. Kõik,“ ütles duuma asespiiker.

Poliitiku sõnul ta tahaks, et Lätis elavaid venelasi (venekeelseid elanikke) ei nimetataks okupantideks ja, et kõigist Läti elanikest saaksid „normaalsed eurooplased“.

„Me võime vaid soovida, et Läti oleks alati demokraatlikuks riigiks, et seal oleks alati palju erakondi, et kaoks rahvuse küsimus, et kõik elanikud oleksid Läti kodanikud. Ja et idanaabri – Venemaaga oleks väga heas suhted,“ lisas Žirinovski lõpetuseks.