Neljapäeval toimunud valimistel saavutas president Robert Mugabe ZANU-PF partei suure edu, kuid peaaegu kõik sõltumatud vaatlejad peavad valimisi ebaausateks, teatab CNN.

Viidates tõsistele ebakõladele hääletustulemustes väitis opositsiooni juht Morgan Tsvangirai, et tema juhitud Demokraatliku Muutuse Liikumine (MDC) võitis 120-st parlamendikohast 94 kohta. Ametlike tulemuste kohaselt võitis erakond aga 41 kohta. Tsvangirai ei selgitanud, millele tema kohtade arvutus tugineb.

Ametlikel andmetel võitis ZANU-PF 78 kohta, üks koht läks sõltumatule kandidaadile. Lisaks valitavale 120 parlamendikohale nimetab Mugabe ise veel 30 parlamendiliiget.

Opositsioon ja sõltumatud vaatlejad väidavad, et tänu aastaid kestnud vägivallale, ähvardustele ja repressioonidele on valimistulemused paratamatult Mugabele soodsad.

Opositsioon ja vaatlejad tõid välja jõhkraid valimispettuse juhtumeid. Ühes valimisjaoskonnas oli näiteks valitsust pooldavaid valimissedeleid 15 000 võrra rohkem, kui hääletamas käinud inimesi.

Opositsiooni väitel täitis valitsus valimiskastid oma sedelitega, mitmetesse jaoskondadesse ei lastud vaatlejaid üldse sisse.

Valitsuse sõnul ei ole opositsioonil oma väidete kinnituseks mingeid tõendeid. Nad lihtsalt ei suutvat leppida valimiskaotusega.

Zimbabwe naaberriigid, kes toetavad Mugabe režiimi, teatasid, et valimised olid „rahulikud, läbipaistvad, usaldusväärsed ja hästi korraldatud, väljendades rahva tahet”.

Aafrika Liidu vaatlejad olid siiski ettevaatlikumad. Nende hinnangul olid valimised küll tehniliselt hästi korraldatud, kuid vabadeks ja ausateks neid nimetada ei saa. Eelkõige oli liidu sõnul probleeme valimisnimekirjadega.

Suhteliselt edukas ning heal järjel Zimbabwe sattus majanduslikku ja poliitilisse kriisi, kui Mugabe alustasa viis aastat tagasi nn maareformi, mille käigus konfiskeeriti valgetelt farmeritelt maad, et seda siis neegritele jagada. Reformi tagajärjel on riigi majandus kahanenud 50 protsendi võrra. 70 protsenti elanikest on kas töötud või elavad allpool vaesuspiiri.