36-aastane Shepherd Yuda põgenes käesoleval nädalal koos oma naise ja lastega Zimbabwest ning ta loodab, et video suudab tõmmata rohkem tähelepanu Zimbabwes toimuvale vägivallale ja korruptsioonile, kirjutab Guardian.

Suurem osa materjalist on filmitud Zimbabwe kurikuulsas vanglasüsteemis. 13 aastat vangivalvurina töötanud Yuda väidab, et ta otsustas võimudele vastu hakata, sest vägivallalaine opositsioonijõudude vastu üha suurenes ning selle käigus mõrvati ka tema opositsiooniaktivistist onu.

Algselt oli tema eesmärgiks salaja filmida eluolu Zimbabwe vanglas, kuid ootamatult sattus ta peale ka hetkele, mil Mugabe partei esindaja sundis vangivalvureid täitma oma hääletussedeleid enese juuresolekul.

Varjatud kaameraga filmis Yuda kuue päeva jooksul presidendivalimiste teist vooru, kus valitsev president Robert Mugabe võitis 90% toetusega.

Opositsiooniliider Morgan Tsvangirai loobus valimiste teisest voorust, sest opositsiooni leidis enda vastu suunatud vägivallalaine, et pole vaja rohkem ohverdada inimesi valimistulemuse nimel, mis on nagunii ette otsustatud. Opositsiooni on ka väitnud, et Tsvangirai võitis valimised juba esimeses voorus.

Yuda kaamera ette sattus ka hetk, kus Mugabe partei koosolekul kästi inimestel valima minnes teeselda kirjaoskuse puudumist, mis annaks valimisametnikule õiguse täita hääletussedelit.

Mugabe on praeguseks hetkeks juba kuuendat korda järjest ametisse nimetatud, olukord mida opositsiooniliider on kutsunud “täielikuks anekdoodiks”. Rohkem kui 130 000 hääletajat rikkus oma hääletussedeli hoolimata võimude poolt avaldatud survest hääl Mugabe poolt anda.

Videot võib vaadata siit .