Zimbabwe valitsev partei Zanu-PF koguneb ühtlasi arutama, kas tagandada oma erakonna looja ja pikaaegne juht. Valdav osa erakonna liidritest usub, et Mugabe peaks ametist lahkuma, vahendab uudistekanal BBC.

Laupäeval tulid ka Zimbabwe pealinna tänavatele kümned tuhanded inimesed, kes nõudsid Mugabe tagasiastumist ja rõõmustasid sõjaväe tegutsemise üle.

93aastane Mugabe on riiki raudse käega juhtinud alates 1980. aastast, kuid sel nädalal panid sõjaväelased ta koduaresti, võtsid üle riikliku televisiooni ja blokeerisid peamised maanteed.

Mugabe kõrge iga, kehv tervis ja loiud avalikud esinemised on esile kutsunud ägeda võitluse troonipärimise pärast tema naise Grace’i ja endise asepresidendi Emmerson Mnangagwa vahel. Viimase vallandas Mugabe eelmisel nädalal.

75-aastane Mnangagwa oli varem Mugabe üks lojaalsemaid kaaslasi, kes on töötanud tema kõrval aastakümneid. Pärast vallandamist põgenes Mnangagwa Lõuna-Aafrika Vabariiki ning mõistis Mugabe valitsemise ja Grace’i võimuambitsoonid teravalt hukka. Kindralid on Grace’i tõusule tugevalt vastu, samas kui Mnangagwa on säilitanud armeega tugevad sidemed ja võib järgmiseks presidendiks tõusta.

Mugabe kohtus kindralitega ka neljapäeval, kuid keeldus siis tagasi astumast.