Peamist piinalaagrit nimetavad kohalikud teemandibaasiks. Eraldatud paigas on mitmeid sõjaväetelke ning ala ümbritseb okastraat, teatab BBC News.

Marange lähedal asuvat Zengeni piirkonda peetakse üheks maailma märkimisväärsemaks teemandimaardlaks. Piinalaager asub pooleteise kilomeetri kaugusel peamisest kaevandusest Mbadast, kust Euroopa Liit tahab teemante importima hakata.

Kaevandust opereerivat firmat juhib Zimbabwe presidendi Robert Mugabe isiklik sõber.

„See on piinamispaik, kus kaevurid ei ole mõnikord võimelised peksmise tõttu käima,“ rääkis veebruaris laagrist vabanenud mees BBC-le. „Hommikul antakse 40 piitsahoopi, pärastlõunal 40 ja õhtul veel 40. Ma olin pikali maas ja nad peksid mind kaigastega vastu jalataldu. Nad peksid kividega mu pahkluid.“

Mehi hoitakse laagris mitu päeva, kuni saabuvad uued piinatavad. Naised viibivad seal vähem aega, kuid enne vabastamist nad vägistatakse.

Ohvrite sõnul on laagrid töötanud vähemalt kolm aastat.

Endine sõjaväestatud politseiüksuse liige, kes töötas pealaagris 2008. aasta lõpus, ütles BBC-le, et piinas vange, surudes neid vee alla ja pekstes nende suguelundeid. Samuti lasti koertel vange pureda.

„Vangi käed pandi raudu ja lasti koerad lahti, et nad võiksid teda pureda,“ ütles mees. „Seal oli palju kisa.“

Ühel naisel olevat koer rinna küljest hammustanud. Valvur ei usu, et naine ellu jäi.