MDC (Demokraatliku Muutuste Liikumine), mida juhib Mugabe vana võistleja Morgan Tsvangirai, võitis neli esimesest kuuest parlamendikohast, ülejäänud kaks läksid Mugabe valitseva ZANU-PF partei valdusse, teatab AFP.

Kokku tuleb täita 210 parlamendikohta, samuti ka välja kuulutada samaaegselt toimunud presidendivalimiste tulemused.

MDC süüdistas pühapäeval valimiskomisjoni, et see venitab valimistulemuste avalikustamisega, et neid Mugabe kasuks võltsida.

Hoolimata Mugabe leerist kostvatest hoiatustest, et ennetavad deklaratsioonid on samaväärsed riigipöördekatsega, on MDC kindel, et Tsvangirai on võitnud ning partei on kindlustanud peaaegu kõik parlamendikohad riigi kahes tähtsamas linnas Harares ja Bulawayos.



Kuigi regionaalne valimisi vaadelnud missioon andis neile suhteliselt soodsa hinnangu, on paljud kohalikud organisatsioonid, kes samuti valimistel vaatlejatena osalesid avaldanud kartust, et tulemused võisid olla ette määratud.

Euroopa Liidu ega Ameerika Ühendriikide vaatlejaid valimiste juurde ei lubatud.

14-liikmelise Lõuna-Aarika Arengukomitee (SADC) vaatlusmeeskond tõi esile mitmeid murettekitavaid asjaolusid, kuid lõppkokkuvõttes deklareeris, et valimised olid „rahulik ja usutav rahva tahte avaldus.”

Valimised toimusid ajal, mil Zimbabwe maadleb 100 000 protsendilise inflatsiooniga ning valitseb puudus ka põhilistest toiduainetest nagu leib või toiduõli.