Kõrged Briti diplomaadid rikkusid tavapärast diplomaatilist protokolli ning vihjasid, et vastuseis Mugabe aina jõhkramaks muutuvale režiimile kasvab kiiresti ning London valmistub uue valitsuse võimule tulekuks, teatab The Telegraph.

Mugabe on aina kasvava surve all, Zimbabwe mõjuvõimsa katoliku kiriku piiskop tegi üleskutse rahval tänavale tulla ja valitsuse vastu meelt avaldama hakata. “Suurim probleem zimbabvelastega on see, et nad on argpüksid, mina kaasa arvatud, aga mis minusse puutub, siis ma olen valmis seisma kõige ees, isegi leekivate relvade ees,” teatas peapiiskop Pius Ncube. “Kui zimbabvelased on valmis seisma, siis olen mina valmis ka seisma. Me ei lase end ähvardada.”

“Meie maal luusib näljahäda ja valitsus ei tee midagi selle olukorra parandamiseks. Inimesed on nüüd vihased ja peaks üles tõusma, täitma tänavad ja nõudma, et see mees (Mugabe) astub tagasi.”

Peapiiskop Ncube esines Kristliku Allianssi poolt korraldatud pressikonverentsil, tegemist on kirikujuhtidega, kes võitlevad Morgan Tsvangirai ja veel 49 opositsiooniliidri vabastamise eest. Tsangirai vahistati kahe nädala eest ning peale arreteerimist peksti teda jõhkralt.

Zimbabwe valitsus pöördus naabrite poole, et saada abi opositsiooni maha surumiseks, Angola valitsus lükkas tagasi väited, et saadab sadu sõjaväelasi, aitamaks Mugabel vastupanu maha suruda. Paljud Aafrika riigid on väljendanud muret Zimbabwe režiimi jõhkrate võtete üle.

Zimbabwe majandus on täielikult kokku kukkunud, inflatsioon on mitu tuhat protsenti kuus ning järjest kiirenev.

Briti välisministeerium usub, et Zibabwes võib toimuda sel aastal paleepööre, kus Mugabe enda parteikaaslased ta võimult kukutavad. Londoni hinnangul on Zimbabwe lähenemas murdepunktile.