Nii suur hulk avaldusi kogunes kõigest nelja päevaga pärast seda, kui Zatlers kuulutas välja uue erakonna moodustamise, vahendas BNS.

Holma sõnul soovivad Reformiparteiga liituda kõige erinevamate elualade ja rahvuste esindajad riigi eri paigust.

Praegu on nende ankeedid läbivaatamisel ning järgmisel nädalal hakatakse liikmekandidaatidega vestlusi läbi viima.

Reformipartei asutamiskongress on määratud 23. juulile, samale päevale, kui toimub rahvahääletus parlamendi laialisaatmise üle.

Uue partei asutamiseks on tarvis vähemalt 200 inimest.

Zatlers: koalitsiooni teevad Reformipartei ja Ühtsus

Zatlersi hinnangul peavad erakorraliste valimiste järel koalitsiooni tuumiku moodustama tema loodav Reformipartei ja ühendus Ühtsus.

Pareerides Ühtsuse liidri Solvitas Āboltiņa arvamust, et Reformipartei asutamine oli viga, ütles Zatlers BNS-ile, et Ühtsusel ja Reformiparteil on eraldistardis reaalsed võimalused pälvida valijatelt suurimat toetust, kuid see poleks võimalik, kui ta oleks lihtsalt Ühtsuse liikmeks astunud.

"Selleks, et saavutada riikliku mastaabiga eesmärke pikaajaliste väärtustega, on Läti rahvale vaja poliitikuid, kes vaatavad omaenda ja erakonna lühiajalistest huvidest kaugemale. Nõustudes proua Āboltiņaga, et tõsiste sotsiaalmajanduslike eesmärkide saavutamiseks on poliitilistel jõududel vaja ühineda, otsustasin ma asutada partei," selgitas Zatlers.

Tema sõnul ei taha Reformipartei Ühtsuselt hääli ära võtta, vaid koguda selle osa valijate hääli, kes ei kuulunud otseselt Ühtsuse huvide ringi.

"See on see osa ühiskonnast, kelle jaoks etniline kuuluvus ei oma enam tähtsust. Samuti need, kes tahavad aktiivsemat teovõimet, kelle hulgas on noori, edumeelseid inimesi nii läti kui ka teistest rahvustest. Need, kes seni on erinevatel põhjustel poliitikaareenist ja valimiskastidest eemale hoidnud," ütles Zatlers usutluses BNS-ile.

Ta lisas, et Reformipartei prioriteediks on valitsus ilma oligarhide parteideta, kelleks ta peab Läti Esimest Parteid/Läti Teed, Roheliste ja Talurahva Liitu ja Rahvaerakonda.

Uue erakonna programm avaldatakse pärast 23. juulit, kui toimub Reformipartei asutamiskongress.