José Luis Rodríguez Zapatero oli saabunud Kesk-Venemaale Jaroslavlisse, et osaleda foorumil „Kaasaegne riik ja globaalne julgeolek”, kirjutab Nezavissimaja Gazeta.     

Hispaania valitsusjuht loetles oma kõnes peamisi ülemaailmseid ohtusid. Zapatero sõnul on nendeks epideemiad, tehnogeensed katastroofid, ekstremism, terrorism, organiseeritud kuritegevus.

Seejärel ütles poliitik pederastia, mis tõlgiti homonüümseks (samakujuline eritähenduslik sõna) venekeelseks sõnaks „pederastia”.

Homoseksualismi paigutamine suurimate maailma julgeoleku ohtude sekka pälvis foorumil osalejate meelepaha. Ajalehe teatel väljendasid paljud kuulajad nördimust ainuüksi hispaaniakeelse sõna “pederastia” kuulmisest.

José Luis Rodríguez Zapatero

Zapatero sõnakasutus ületas ka mitmete Vene telekanalite hilisõhtuste uudiste künnise. Mitmed konverentsil osalenud inimesed ähvardasid poliitikut inimõiguste rikkumise ja sellega moraalse kahju tekitamise pärast kohtusse kaevata.

Väljaande teatel oli inimeste seas, kes foorumil Zapatero sõnadest eriti haavus, ka tuntud käremeelne poliitik Vladimir Žirinovski.

Nezavissimaja Gazeta märgib, et pederastia tähendab hispaania keeles mitte ainult omasooiharust, vaid ka pedofiiliat ehk lastepilastamist ning just seda pidaski Hispaania peaminister silmas.

Hispaania Moskva saatkonnast tuletati meelde, et just Zapatero sotsialistliku valitsuse ajal seadustati riigis samasooliste abielud. Lisaks olevat tõlk teinud veel ühe vea: „rahvusvahelise naistega kaubitsemise” asemel tõlkis ta „orjakauplemine”.