Rahvusvaheliselt on palju muret tuntud Manningi kohtlemise üle. Tema toetajad väidavad, et teda hoitakse 23 tundi päevas kongis ja sunnitakse pidevalt lahti riietuma, vahendab BBC News.

Eelmisel nädalal teatas ÜRO eriraportöör piinamise alal Juan Mendez, et USA võimud ei rahuldanud tema taotlust Manningiga eraviisiliselt kohtuda, et teha kindlaks, kas teda on väärkoheldud.

Teisipäeval Pentagonis toimunud pressikonverentsil ütles USA kaitseministeeriumi ülemnõunik Jeh Johnson, et Manning viiakse peagi Kansase osariiki Fort Leavenworthi eeluurimisvanglasse.

Johnson ja teised sõjaväeametnikud teatasid, et Fort Leavenworthi vangla, mis avati jaanuaris, on paremini varustatud pikaajalises eeluurimisvangistuses istuvate kinnipeetute tarvis, kui seda on Quantico merejalaväe baas Virginias.

Manningi tsiviiladvokaat David Coombs on öelnud, et Manning on 24-tunnise jälgimise all ning peab ööseks magama heites kõik riided loovutama. Loendusel peab ta seisma alasti.

Võimud on korduvalt eitanud Manningi väärkohtlemist, kuigi eelmisel kuul astus tagasi USA riigidepartemangi tippametnik, pressiesindaja PJ Crowley, kelle sõnul on WikiLeaksi kahtlusaluse kohtlemine naeruväärne ja tulemusi mitte andev.

Reamees Manning oli luureanalüütik, kes ühines USA armeega 2007. aastal ja teda kahtlustatakse 720 000 diplomaatilise ja armeedokumendi lekitamise kohta Iraagi ja Afganistani sõja ning muu kohta.