Hollandi kodanikust Arjen Kamphuis lahkus Wikileaksi Twitteri-konto info kohaselt oma hotellist Bodøst 20. augustil ja pidi istuma Trondheimi viiva rongi peale. Kahe linna vaheline reis võtab tavaoludes rongiga aega kümme tundi.

22. augustiks oli mehel lennupilet Trondheimi lennujaamast koju Hollandisse, kuid lennu pardale ta ei jõudnud.

Norra politsei algatas Kamphuisi kadumise tõttu pühapäeval uurimise. Mehe asukoha tuvastamist raskendas asjaolu, et Hollandis polnud Kamphuisi ametlikult kadunuks kuulutatud ja Norra võimud ei pääsenud seetõttu Kamphuisi telefoniandmetele ligi, kirjutas nädalavahetusel Norra suurim ajaleht VG.

47-aastase Kamphuisi kadumine tõi kaasa hulga spekulatsioone, mis temaga juhtuda võis. Välja on pakutud võimalusi, et ta läks Wikileaksi heaks mõne salajase ülesande täitmiseks põranda alla või sattus oma töö tõttu tapmise ohvriks.

Eile teatas Hollandi väljaanne De Telegraaf aga, et Hollandi politsei usub nüüd, et Kamphuis ei langenud siiski kuritöö ohvriks. „Me usume, et ta läks mägedesse matkama. Tema viimased ostud viitavad sellele,“ sõnas Hollandi politsei pressiesindaja. Seda arvesse võttes otsustasid Hollandi võimud Norrasse ka otsingumeeskonda mitte saata.

Küberekspert ja kirglik matkaja Kamphuis oli enne kadumist veetnud Norras kaks nädalat. Pärast mehe haihtumist on mitmed inimesed võimude poole pöördunud, kes on enda hinnangul Kamphuisi näinud, kuid politsei sõnul pole need vihjed olnud edasiviivad.