Kremli luureagentuuridel on nii lähedased suhted juhtivate Vene maffialiidritega, et Venemaa on sisuliselt muutunud "maffiariigiks". Kurjategijatel on salajane riiklik tugi ja nad tegutsevad tihti riigistruktuuridega paralleelselt, vahendab Guardian.

Kõrgetasemeline Hispaania prokurör andis selle aasta alguses USA diplomaatidele Madridis mõista, et selle strateegia mõte on kasutada organiseeritud kuritegelikke grupeeringuid ülesanneteks, mida Venemaa kui riik ei saa rahvusvahelist skandaali vältimata teha. Prokurör tõi näidetena esile, kuidas kurdi separatistidele smugeldati relvi, et destabiliseerida Türgit, ning saladusliku Arctic Sea kaubalaeva kaaperdamisjuhtumi.

Nimetatud väited on esitanud Hispaania riigiprokurör José "Pepe" Grinda Gonzalez, kes võitles 10 aastat Hispaanias Vene maffia kohalike esindajatega ning kelle töö tulemusel hakati uurima Zakhar Kalašovit, kes on väidetavalt kõige olulisem väljapool kodumaad vangis istuv Vene maffia juhtfiguur.

Käesoleva aasta 13. jaanuaril andis prokurör Gonzalez USA diplomaatidele Madridis otsekohese ülevaate oma tööst ja avastustest. Salajasel seminaril, mis korraldati USA-Hispaania terrorismi- ja organiseeritud kuritegevuse vastase ekspertgrupi liikmetele, kinnitas Gonzalez, et organiseeritud kuritegevus omab üha suuremat mõju maailmamajandusele.

Prokuröri sõnul on Venemaa, Valgevene ja Ramzan Kadõrovi juhitud Tšetšeenia sisuliselt "maffiariigid" ning lähiajal võib sellesse nimekirja lisada ka Ukraina. "Nendes riikides on raske teha vahet valitsuse ja kuritegelike grupeeringute vahel," nentis ta.

Samuti ütles Gonzalez, et küsimusele, kui palju on peaminister Vladimir Putin isiklikult Vene maffiaga seotud ja kui palju ta seda kontrollib, pole päris selget vastust. Kuid Gonzalez rõhutas, et suures osas nõustub ta endise spiooni Aleksandr Litvinenkoga, kes väitis, et FSB (Venemaa Föderatsiooni Föderaalne Julgeolekuteenistus), SVR (Venemaa Föderatsiooni Välisluureteenistus) ja GRU (Venemaa Föderatsiooni Relvajõudude Kindralstaabi Teine Peavalitsus) kontrollivad Venemaa organiseeritud kuritegevust.

2006. aasta mais, kuus kuud enne oma surma, kohtus Litvinenko salaja ka Hispaania julgeolekuametnikega ning väidetavalt aitasid temalt saadud vihjed võimudel mitmete Hispaanias tegutsevate Vene maffiameeste jälile jõuda. Poolt vahetanud Litvinenko tapeti 2006. aastal Londonis radioaktiivse polooniumiga.

Lisaks rääkis Gonzalez, et mitmed Vene poliitilised parteid tegutsevad organiseeritud kuritegevusega käsikäes. Hea näitena tõi ta Vladimir Žirinovski juhitud Liberaaldemokraatliku partei, mis olevat KGB ja selle ühe järeltulija SVRi poolt otseselt loodud. Mitmed selle liikmed on praegu olulised maffiajuhid, kes omavad ka luksuslikku kinnisvara Hispaanias. Samuti kuulub partei ridadesse endine KGB agent Andrei Lugovoi, keda kahtlustatakse Suurbritannia võimude poolt Litvinenko mõrvas.

Gonzalez vihjas, et kaubalaev Arctic Sea juhtum on selge näide relvade salaveost. Ametlikult väidab Venemaa, et nimetatud laeva kaaperdasid 2009. aasta juulis Läänemeres piraadid ning võimalikke seoseid relvasmugeldamisega on Kreml alati eitanud. Kuigi Gonzalez ei täpsusta, annavad tema vihjed mõista, et laeval üritas organiseeritud kuritegevus Vene luure ülesandel relvi vedada. Ühe variandina on pakutud, et laeval olid S-300 raketid Iraani jaoks, kuid teised allikad on väitnud ka, et seal võis olla isegi tuumarelv.

Riigiprokurör rääkis ka, kuidas varemmainitud Kalašov müüs Vene sõjaväeluure ülesandel kurdi mässulistele relvi, et USA olulist liitlast Türgit nõrgestada.

Hispaania võimudel olevat salajane nimekiri Vene prokuröridest, ohvitseridest ja poliitikutest, kes on otseselt seotud organiseeritud kuritegevusega. Mõned pealtkuulamise abil saadud sadadest lindistustest on Hispaania meedia väitel sellised, et panevad "juuksekarvad püsti tõusma". Nimetatud materjal olevat nii ohtlik, et Hispaania riigiaparaadis on sellele juurdepääs ainult umbes 10 kõrgel ametnikul.

Gonzaleze ülevaatest tuleb ka välja, et Vene maffia on mõistena tema meelest sobimatu, sest selles organiseeritud kuritegevuses osaleb ka palju ukrainlasi, grusiine, valgevenelasi ja tšetšeene. Grupeeringute mõjuvõim olevat nii suur, et nad ajavad oma asju otse ministritega ning nö tänavakuritegevusega ei tegele sellised isikud enam ammu.