"Samal ajal, kui "igaüks" teab Putini perekondliku elu õnnetu seisu kohta, teab ka iga ajakirjanik, et sellest ei kirjutata," vahendab iltasanomat.fi suursaadik William Burnsi poolt Washingtoni saadetud ridu.

Skandaal ja kuulujutud said alguse 2008. aasta aprillis, kui ajaleht Moskovski Korrespondent kirjutas, et Putin on lahutanud oma naisest Ljudmillast on abiellumas kuulsa iluvõimleja Alina Kabajevaga.

Varsti pärast artikli avaldamist suleti leht majanduslikele põhjustele viidates ja Putin lükkas väited ümber, kui esines Itaalias ajakirjanikele.

Suursaadik Burnsi sõnul rääkis ta sel teemal lehe omaniku Aleksandr Lebedeviga vaid paar nädalat pärast skandaali puhkemist. Diplomaadi hinnangul jäi vestluse käigus tugev mulje, et Lebedev ei sulgenud oma väljaannet ise.

Lebedev väitis, et Kremlist ei võtnud keegi temaga toseselt ühendust pärast skandaali puhkemist, kuid kioskid sõna otseses mõttes keeldusid lehte levitamast ning seetõttu muutus ka väljaandmine mõttetuks.

Burnsi kinnitusel on Venemaal väga tugev tava, et riigijuhtide abieluprobleeme ei tohi mingil moel käsitleda.

"Kuulujutte Putini abielu karile jooksmisest on liikunud aastaid ja Kabajeva nime on samuti seostatud Putiniga üle paari aasta," raporteeris suursaadik Burns viidates anonüümseks jäänud allikale.