Mõni päev enne seda, kui Soome valitsus gaasitoru ehitamiseks loa andis, imestati USA saatkonnas, et Soome käsitles teemat vaid keskkonnaküsimusena ja jättis pea täielikult kõrvale julgeolekupoliitilise mõõtme, teatab YLE Uutiset WikiLeaksi dokumentide põhjal.

Endine peaminister Paavo Lipponen oli sealjuures just gaasitoruettevõtte Nord Stream nõunikuks hakanud. Soome rootsikeelse telekanali FST saates „Spotlight” esinenud Lipponen kiidab endiselt Soome otsusetegemise protsessi.

„Soome käsitles asja väga hästi,” ütles Lipponen ja nimetas samas Rootsis toimunud gaasitoru kritiseerimist kahepalgeliseks.

„Rootsi on olnud Nord Streami küsimuses Soomega samadel seisukohtadel. Ka siin asja üle vaieldi, aga me ei mänginud kahtede kaartidega, nagu Rootsis tehakse,” sõnas Lipponen.

Erinevalt näiteks Eestist peeti gaasitoru ehitusluba Soomes täiesti apoliitiliseks küsimuseks. Ja just seda Venemaa tahtiski.

USA informatsiooni kohaselt kinnitas Soome välisminister Alexander Stubb Vene kolleegile Sergei Lavrovile enam kui pool aastat enne Soome valitsuse otsust, et teema on Soomes apoliitiline. Nii olidki gaasitoru ehitustööd juba täies hoos, enne kui Soome lõpliku loa andis.

Gaasitorust Venemaalt Saksamaale on nüüdseks valmis umbes 1000 kilomeetrit. Ehitada jääb vaid veidi üle 200 kilomeetri.