Diplomaadid, kes koostasid 2009. aasta märtsis ettekande eelseisvatest presidendivalimistest, kirjeldasid kujundirikkalt Dalia Grybauskaitė liidrivõimeid, vahendab BNS.

Diplomaatide koostatud ettekande pealkirjas oli kasutatud poksimisest üle võetud poliitslängi: "Neljateistkümnest kaabust presidendivalimiste ringis üks on XXL-suurusega".

"Avalike arvamusküsitluste järgi on tal (Grybauskaitėl) nii suur populaarsus, et küsitlusfirma direktori sõnul ei vaevu keegi valimistega seoses enam uusi küsitlusi tellimagi," kirjutasid Vilniuses töötanud diplomaadid.

USA saatkonna tähelepanu pälvis ka Arūnas Valinskase tagasiastumine seimi esimehe kohalt.

"Valinskase edutamine ja jätkuv langus olid justkui meelelahutuslik vaatemäng, kuid see ei avaldanud valitsuse ega parlamendi tööle märkimisväärset mõju," on öeldud 2009. aasta augustis saadetud memos. "Isegi tema oponendid tunnistavad, et Valinskas on kaval, õpib kiiresti ja tegutses parlamendis adekvaatselt."

2006. aasta memos sotsiaaldemokraat Gediminas Kirkilase nimetamisest valitsusjuhiks on mainitud tema harrastusi.

"Kirkilas suitsetab piipu, tema hobideks on tennis, lauatennis ja kalapüük. Talle meeldib mängida teiste poliitikutega lauatennist selle peale, et ta jätab kaotuse korral piibusuitsetamise maha (mida ei ole seni veel juhtunud)," kirjutasid USA diplomaadid.