2007. aasta mais teatas Ameerika Ühendriikide suursaadik Stockholmis Michael Wood kodumaale saadetud salatelegrammis, et kuigi Rootsi ei ole NATO liikmesriik, on praktikas tegemist tugeva liitlasega. Wood tõdes, et Rootsi ametlik poliitika rahu ajal on liitumatus ja sõja ajal neutraalsus, vahendab YLE Uutiset.

Rootsi osalemine NATO rahupartnerlusprogrammi 1500 meheliselise Euroopa Liidu kiirreageerimise üksuse Põhjamaade sektsiooni juhina näitab Woodi hinnangul siiski, et riigi ametlik suhtumine NATO-sse on moonutatud tõde.

Samas pidas USA Stockholmi suursaadik alliansile ohuks seda, kui Norra valitsus loobub traditsiooniliselt tugevast transatlantilisest sidemest ja NATO-le pühendumisest. "See nõrgendaks NATO põhjakülge," arvas Wood.

Samas seadis saadik kahtluse alla ka mõtte, et Ameerika Ühendriigid võtavad Rootsi ja Soome NATO-sse avasüli vastu. "Pealispinnalt vaadates võiks nii arvata, kuid Rootsi ja Soome võivad tuua oma skeptilisuse ja idealistlikkusega sõjalisse allianssi negatiivseid tagajärgi," tõdes Wood.