Sotsialistliku Vasakpartei parlamendiliikme Snorre Valeni sõnul on WikiLeaks aidanud kaasa maailma, seal hulgas demokraatlike ühiskondade läbipaistvamaks muutmisele, vahendab BNS.

Hiina Rahvavabariigis vangis istuv teisitimõtleja "Liu Xiaobo sai möödunud aastal Nobeli rahupreemia võitluse eest Hiina inimõiguste, demokraatia ja sõnavabaduse nimel", meenutas 26-aastane Valen oma blogis.

"WikiLeaks on andnud samamoodi panuse võitlusse nende väärtuste eest üle maailma, paljastades (paljude muude asjade hulgas) korruptsiooni, sõjakuritegusid ja piinamisi - mõnikord isegi Norra liitlaste poolt sooritatud," lisas ta USA-le viidates.

WikiLeaks avalikustas sadu tuhandeid USA saladokumente Iraagi ja Afganistani sõja kohta, kuid on viimastel kuudel tekitanud ärevust Ühendriikide diplomaatiliste memode lekitamisega, millega saidi asutaja Julian Assange on saanud Washingtonis palju mõjuvõimsaid vaenlasi.

Nobeli rahupreemia kandidaatide esitamise lõpptähtaeg oli teisipäev. Teiste hulgas on see õigus parlamendi- ja valitsusliikmetel, ülikoolide professoritel, eelmistel laureaatidel ja mitmete rahvusvaheliste institutsioonide liikmetel.