IAEA ametnik ütles 2008. aasta detsembris, et Jaapani tuumajaamade turvanõuded on vananenud ning suured maavärinad on neile tõsine probleem, vahendab Daily Telegraph.

Jaapani valitsus lubas kõikide riigi tuumajaamade turvalisust parandada, kuid peab nüüd vastama vältimatutele küsimustele, kas tegi seda piisavalt.

Fukushima tuumajaama ehitatud õnnetustele reageerimise keskus oli mõeldud vaid kuni 7,0-magnituudise maavärina puhuks. Reedese maavärina tugevus oli aga 9,0 magnituudi.

Hoiatused ühe maailma seismiliselt aktiivsema riigi Jaapani tuumajaamade ohtlikkuse kohta kõlasid juba G8 tuumaturvalisuse ja –julgeoleku grupi kohtumisel 2008. aastal Tokyos.

WikiLeaksi kätte sattunud USA saatkonna telegrammis tsiteeritakse anonüümseks jäänud eksperti, kes väljendas muret selle üle, et juhiseid tuumajaamade kaitsmise kohta maavärinate eest on viimase 35 aasta jooksul uuendatud vaid kolm korda.

Lisaks sellele selgub dokumentidest, et Jaapani valitsus oli vastu kohtuotsusele Jaapani lääneosas oleva tuumajaama sulgemise kohta, sest kardeti, et tuumajaam ei pea tugevatele maavärinatele vastu.

Jaapani parlamendi alamkoja mõjukas liige Taro Kono ütles 2008. aasta oktoobris ameeriklastele, et valitsus mätsib tuumaõnnetused kinni. Ta süüdistas valitsust alternatiivsete energiaallikate nagu tuuleenergia ignoreerimises.

Praegune peaminister Naoto Kan polnud siis veel valitsuse liige. Temast sai teaduse ja tehnoloogia minister 2009. aastal ja peaminister juunis 2010.