„Me anname vastumeelselt välja selle hoiatuse, sest sealsed usklikud juudid ja teised juudikogukonna liikmed on langenud antisemiitlike mõnituste ja tagakiusamise ohvriks,” ütles Simon Wiesenthali keskuse rahvusvaheliste suhete direktor dr Shimon Samuels The Locali vahendusel.

„Võimudele on teatatud kümnetest intsidentidest, kuid see pole viinud arreteerimiste ega süüdi mõistmisteni vihkamiskuritegude eest,” väitis Samuels.

Samuels andis koos kolleegiga Wiesenthali keskusest, rabi Abraham Cooperiga oma mure juudikogukonna turvalisuse pärast edasi Rootsi justiitsministrile Beatrice Askile, kui nad neljapäeval Stockholmis kohtusid.

Wiesenthali keskuse esindajad rõhutasid, et hoiatus ei ole kuidagi seotud laupäevase enesetapurünnakuga Stockholmis.

Hoiatust välja andes tsiteeris Wiesenthali keskus Malmö eesti päritolu linnapead Ilmar Reepalu, kes süüdistab juudikogukonda selles, et viimane ei mõista hukka Iisraeli tegusid.

Kohtumisel Askiga kutsusid Cooper ja Samuels Rootsi ametnikke osalema õiguskaitseorganite treeningprogrammis, mida pakub Wiesenthali keskus, ning kutsusid Rootsit üles tugevdama kõigi juudiinstitutsioonide turvalisust.

Varem on Wiesenthali keskus andnud välja hoiatused reisimise eest Türgisse, Dubaisse, Prantsusmaale ja Belgiasse.