Dyala Husseini-Dajani ja tema mees, kes kuuluvad kahte vanimasse araabia perekonda Jeruusalemmas, näitavad piirkonda, kuhu on maetud nende esivanemad. Varsti ei jää üle 400 aasta tagasi Jeruusalemma kesklinna rajatud surnuaiast alles enam midagi — kogu piirkond kuulub lammutamisele, et teha ruumi Simon Wiesenthali keskuse „tolerantsimuuseumile”, kirjutab The Times.

Husseini-Dajani esitas koos veel 60 vana Jeruusalemma perekonna esindajaga, kelle esivanemad on surnuaiale maetud, petitsiooni ÜRO usuvabaduse eriraportööri büroole. Nad soovivad, et ÜRO avaldaks Iisraelile survet muuseumi ehitamise peatamiseks.

Wiesenthali keskuse asutaja rabi Marvin Hier kaitses muuseumi ehitamise otsust, väites, et see propageerib kooseksisteerimist. „Kõik Iisraeli kodanikud, juudid ja mittejuudid, saavad sellest tõelist kasu,” ütles Hier.

Palestiinlaste väitel on tegemist maahõivamisega, mille eesmärk on hävitada tõendid araablaste õiguste kohta Lääne-Jeruusalemmale. „See on minu ajalugu, minu perekond, kõik,” ütles Husseini-Dajani. „Kui nad räägivad selle projektiga seoses tõesti tolerantsusest, oleksid nad võinud meiega ühendust võtta ja seda arutada. Aga nad ei austanud meid niigi palju.”

Pärast mitmeid protestiaktsioone muuseumi vastu pöördusid palestiinlaste organisatsioonid ehituse peatamiseks Iisraeli ülemkohtu poole. 2008. aasta oktoobris lükkas kohus nende kaebuse tagasi, sest palestiinlased polnud kaevanud 1960. aastal, kui Jeruusalemma linnavõimud muutsid osa surnuaiast autoparklaks. Pärast seda on mitmed võtmefiguurid lakanud muuseumiprojekti toetamast. Nende hulgas on USA arhitekt Frank Gehry ja Iisraeli ajaloolased, kes surnuaeda uurivad.

Tel Avivi ülikooli arheoloog Raphael Greenberg ütles, et piirkonnas on alles vähemalt 800 hauda.Greenberg kutsub üles ehitustöid peatama, kuni inimeste säilmed eemaldatakse.