ÜRO tervishoiuagentuuri teatel on kummaski Lääne-Aafrika riigis registreeritud üks lastehalvatuse juhtum. Haigus on neisse riikidesse jõudnud naabermaalt Nigeeriast.

Kunagi maailma hukatuslikumate ja levinuimate tõbede hulka kuulunud lastehalvatus esineb praeguseks alaliselt ainult kuues riigis — Indias, Pakistanis, Nigeerias, Afganistanis, Nigeris ja Egiptuses. Tõve täielik likvideerimine on osutunud raskeks.

2003. aastal registreeritud 650 juhtumist 300 esines Nigeerias, 214 Indias ja 96 Pakistanis. 2002. aasta 1.918 haigusjuhtumiga võrreldes on langus märkimisväärne.

WHO on neljapäevaks Genfi kutsunud kõigi kuue lastehalvatuse riigi ning viimastel kuudel Nigeeriast haiguse sisse toonud Ghana, Tšaadi ja Burkina Faso tervishoiuministrid.

“Me pole selle likvideerimisele kunagi veel nii lähedal olnud. Meil on tekkinud võimalus,” ütles WHO pressiesindaja Melissa Corkum. “See kohtumine rõhutab meie otsust töö lõpule viia.”

Läinud aasta lõpus tekkis lastehalvatuse vastu võitlejail raskusi Nigeerias, kus kohalikud usujuhid käskisid vaktsineerimisprogrammi peatada kartuses, et vaktsiin levitav aidsi ja teeb inimesed sigimatuks.

WHO käivitas lastehalvatusprogrammi 1988. aastal, siis oli haigus laialt levinud enam kui 100 riigis.