Tedros leidis, et rikaste riikide noorte ja tervete inimeste vaktsineerimine enne vaesemate maade riskirühmade vaktsineerimist ei ole õiglane, vahendab BBC.

Ta märkis, et praeguseks on ligi poolesajasse jõukamasse riiki jõudnud üle 39 miljoni vaktsiinidoosi, samal ajal kui ühte väikese sissetulekuga riiki on jõudnud kõigest 25 annust.

Praeguseks on vaktsiinid välja töötanud USA, Hiina, India, Suurbritannia ja Venemaa, kes pea kõik seavad nende jaotamises esikohale oma rahvastiku vaktsineerimise.

"Pean otse ütlema: maailm on katastroofilise moraalse allakäigu äärel - ja selle ebaõnnestumise hind on maailma vaeseimates riikide elanike elu ja toimetulek," ütles Tedros.

Tema väitel oleks enesekeskne lähenemine ennasthävitav, sest tõstaks hindu ja soodustaks varude kuhjumist.

"Säärane tegevus tegelikult pikendab pandeemia, selle piiramiseks vajalike piirangute ning inimlike ja majanduslike kannatuste kestust," märkis Tedros.

WHO juht nõudis ühtlasi liikmesriikide täielikku pühendumist ülemaailmsele vaktsiiniprogrammile COVAX, mille eesmärk on teha koroonavaktsiin paremini kättesaadavaks.

"Kutsun kõiki liikmesriike üles tagama, et ülemaailmseks tervisepäevaks, 7. aprilliks, manustatakse COVID-19 vaktsiine kõigis maailma riikides. Need sümboliseeriksid ülesaamist nii pandeemiast kui ka ebavõrdsusest, mis on nii paljude globaalsete terviseprobleemide algpõhjus," ütles Tedros.