Linnapea Gray ja kuus linnavolikogu liiget, sealhulgas selle esimees, avaldasid pahameelt selle üle, et kongress on valmis linnale viimastel aastatel antud autonoomia ära võtma. Lisaks linnaisadele vahistati Kapitooliumi juures veel 41 inimest. Nad vabastati alles seitse tundi hiljem, teatab Associated Press.

Columbia ringkonnal, millesse Washington kuulub, on linnavalitsus, kuid selle eelarve ja seadused on kongressi valve all. Kongress on linna kontrollinud alates selle asutamisest. Washingtoni on viimaste nädalate eelarvevaidlustes vahetuskaubana kasutatud ning linnale kehtestatavad uued piirangud on olnud kokkuleppele jõudmise hind.

Linnapea Gray sõnul on need piirangud aga täiesti vastuvõtmatud ja protestimeeleavaldusel osalemine oli vältimatu.

Ülikondades linnapea ja linnavolikogu liikmed istusid USA senati büroohoone juures tänavale maha. Kapitooliumi politsei arreteeris nad, köitis käed plastiksidemetega selja taha ja laadis rahva hõisete saatel politseibussidesse.

Linnaisasid süüdistati tänava blokeerimises ja sanktsioneerimata meeleavalduse korraldamises, mille eest võib trahvida 50 dollariga.