Iraagis viibivad rahvusvahelised abitöötajad lahkuksid tõenäoliselt sõja eel, kuid Ameerika Ühendriigid peaksid abirühmitused kiiresti tagasi kutsuma piirkondadesse, mis USA vägede poolt julgestatud, ütlesid ametiisikud.

Väed oleksid kohustatud tavaliste iraaklaste eest hoolitsema vastavalt 1944. aasta Genfi konventsioonile tsiviilelanike õiguste kohta sõjaajal, ütles ÜRO abikoordinaator Kenzo Oshima.

“Okupatsioonijõud peab võimaldama tsiviilelanikel elada normaalset elu ja kindlustama nad toidu ning muu varustusega,” rääkis Oshima pressikonverentsil.

Nii ÜRO kui USA on juba kuid plaaninud Iraagi tsiviilelanikonna abistamist sõja korral, kuid ÜRO on kõhelnud plaane avalikult arutamast, kartes jätta muljet, et sõda on vältimatu.

Iraagi sõjajärgne taastamine võib maksta esimesel kolmel aastal kuni 30 miljardit dollarit ja kokku ligi 100 miljardit, ütles ÜRO Arenguprogrammi juht Mark Malloch Brown hiljuti.

USA on abi- ja taastamistööde planeerimiseks seni kulutanud 18 miljonit dollarit, enamuse sellest annetustena ÜRO agentuuridele, ning teatas neljapäeval, et plaanib anda veel 40 miljonit dollarit.

USA plaanide kohaselt kestaks sõjaline okupatsioon Iraagis kaks aastat ning rahva vajadusi kaetaks Iraagi enda nafta müügist saadud rahaga.