Wallenbergi saatust uuriva Vene-Rootsi ühiskomisjoni sõltumatu konsultant Susan Ellen Mesinai ütles neljapäeval, et Venemaa ei ole suutnud esitada diplomaadi surma kohta ühtki ametlikku tõendit.

Wallenberg, keda rootslased peavad oma suurimaks Teise maailmasõja kangelaseks, päästis natslikest koonduslaagritest tuhandeid juute, andes neile Rootsi passid. Viimati nähti Wallenbergi 1945. aastal Ungaris, kui Nõukogude väed võtsid tema ja ta autojuhi Vilmos Langfelderi kinni.

Mesinai kirjutas Rootsi päevalehes Dagens Nyheter, et Moskvast 1989. aasta oktoobris Wallenbergi sugulastele läkitatud kutse tulla diplomaadi isiklike asjade järele näitab, et Wallenbergi surm pidi saabuma hiljaaegu.

Rootsi teadlase sõnul pidas Nõukogude bürokraatia vangide üle piinliku täpsusega arvet ja kord nägi ette, et surnud vangide isiklikud asjad tuli sugulastele üle anda kuue kuu jooksul või vastasel korral konfiskeeris need riik.

Kuni Vene pool ei ole rahuldavalt selgitanud, miks hoiti Wallenbergi asju nii kaua ja miks need 1989. aastal välja ilmusid, “on ainsaks loogiliseks seletuseks, et Wallenberg suri umbkaudu sel ajal”.

Vene-Rootsi komisjonil on kavas esitada oma uurimistöö tulemused 12. jaanuaril. Komisjoni raportist Rootsi päevalehele Svenska Dagbladet lekkinud info järgi näitavad arhiivid, et Nõukogude liit kavatses vahetada Wallenbergi mõne Rootsi põgenenud ülejooksiku vastu.

Rootsi olevat selle pakkumise tagasi lükanud, kirjutas kolmapäevane Svenska Dagbladet.

Neljapäevases juhtkirjas leiab leht, et Rootsi toonase valitsuse “küüniline välispoliitika kombineerituna järeleandmistega Nõukogude diktatuurile” põhjustas Wallenbergi reetmise.

Moskva tunnistas 22. detsembril esmakordselt, et Wallenberg suri toonase Nõukogude reþiimi ohvrina vanglas.

Venemaa ametlikus rehabliteerimisdokumendis ei mainita aga Wallenbergi ega tema autojuhi surma täpset aega ja põhjust ning see ei heida olulist valgust diplomaadi mõistatuslikule kadumisele.

Stalini-aegsete repressiooniohvrite rehabiliteermiskomitee esimees Aleksander Jakovlev väljendas novembris veendumust, et Wallenberg hukati 1947. aastal Moskvas Lubjanka vanglas.