Meeleavaldajad on New Yorgi Zuccotti pargis juba nädalaid laagris olnud. Inimeste arv on vähehaaval kasvanud ja kõige rohkem on kohal olnud tuhandeid inimesi, vahendab Helsingin Sanomat.

Pargi omanikettevõtte Brookfield Office Propertiese teatel on meeleavaldajad pargi segamini pööranud. Ettevõte teatas, et alustab reedel ala puhastamist ja kui park ei ole tähtajaks meeleavaldajatest tühi, võidakse appi kutsuda politsei.

Meeleavaldajate väitel on koristamisplaan vandenõu meeleavalduse lõpetamiseks. „Nad kavatsevad kasutada koristamist meie siit minema ajamiseks,“ ütles 25-aastane osalise tööajaga õpetaja Justin Wedes.

Meeleavaldajad alustasid neljapäeval omaniku lepitamiseks pargi koristustalguid. Jagati ka kaste, kuhu osalejad võisid panna isiklikud esemed.

Pargi omanikku see rahuldada ei pruugi. Ettevõtte teatel võivad meeleavaldajad pärast koristamist parki naasta, aga enam ei lubata sinna kaasa võtta alusmatte, magamiskotte ega muid isiklikke asju.

Park on eraomanduses. Seaduste järgi peab see siiski olema kõigile avatud 24 tundi ööpäevas.

New Yorgi linnapea Michael Bloombergi pressiesindaja ütles neljapäeval, et meeleavaldajate eneseväljendusvabadust ei piirata. Pargi omanik on pressiesindaja sõnul siiski palunud linna abi selle korras hoidmisel. Seetõttu kavatseb linn parkidele kehtivaid reegleid muuta.

Meeleavaldajad on reedeks kohale kutsunud abijõude, et proteste jätkata. Seni on kokkupõrked politseiga vaid suurendanud protestijate populaarsust.

Meeleavaldajate väitel on Wall Streeti rahavõim paisanud suure osa Ameerikast endisest hullemasse majanduskriisi. Protestijad väidavad, et kõnelevad eelkõige unustatud keskklassi eest.

„Okupeerige Wall Street“ meeleavaldused on levinud paljudesse USA linnadesse. Meeleavaldusi on olnud ka paljude teiste riikide linnades.

Facebookis on tehtud üleskutse koguneda laupäeval samalaadsele üritusele ka Tallinnas ja Tartus. Tallinna Vabaduse väljakule loodetakse kokku saada 500 inimest.